Prokurátor nevylučuje, že v súvislosti s vpádom do Kapitolu obvinia aj Trumpa
08 | 01 | 2021 I tasr

Úradujúci prokurátor dištriktu Kolumbia Michael Sherwin vo štvrtok nevylúčil, že v súvislosti so stredajšími násilnosťami v Kapitole bude obvinený aj úradujúci prezident USA Donald Trump.


V rozhovore pre televíziu CNBC Sherwin spresnil, že vyšetrovatelia analyzujú konanie "všetkých aktérov" násilností pred Kapitolom i neoprávneného prieniku do budovy, kde sa v tom čase práve konalo spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré malo v programe potvrdenie výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra.

Sherwin uviedol, že v súvislosti so stredajším obliehaním Kapitolu boli obvinenia vznesené voči 55 osobám. Väčšinou ide o obvinenie z nezákonného vstupu, i keď niektorí boli obvinení aj zo závažnejších trestných činov, napr. z útoku.

V nasledujúcich týždňoch možno očakávať vznesenie ďalších obvinení, dodal Sherwin, podľa ktorého môže ísť o obvinenia zo sprisahania s cieľom vyvolať vzburu, výtržníctva a povstania.

Vypočúvaniu sa podrobia aj príslušníci polície na Kapitole. Sherwin ubezpečil, že ak sa nájdu dôkazy, ktoré by naznačili, že niektorý z nich by mohol byť považovaný za spolupáchateľa, budú obvinení. Dodal, že "v hre sú všetky možnosti" obvinenia.

Martin Rajec: Kamaráti z USA sa ma pýtajú - Poskytne nám Slovensko azyl?
Desaťtisíce priaznivcov Trumpa sa v stredu zišli vo Washingtone DC na zhromaždení „Zastavte krádež“ , ktoré podporuje prezidentove tvrdenia, že Bidenovo víťazstvo vo voľbách v roku 2020 bolo výsledkom podvodov a nezrovnalostí v poltucte štátov. No... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Agentúra Bloomberg informovala, že na záznamoch z bezpečnostných kamier sú zachytení niektorí príslušníci ochranky Kapitolu, ako pózujú na selfie snímky s protrumpovskými výtržníkmi, ktorí v stredu vtrhli do budovy Snemovne reprezentantov a Senátu.

Útok týchto prívržencov prezidenta Donalda Trumpa prinútil členov Kongresu, ktorí boli v procese potvrdzovania volebného víťazstva zvoleného prezidenta Joea Bidena, aby sa na niekoľko hodín utiahli na bezpečné miesto.

Sherwin tiež informoval, že z kancelárií senátorov zmizla elektronika. Dodal, že tieto krádeže by potenciálne mohli predstavovať ohrozenie národnej bezpečnosti.

Okrem toho došlo aj k materiálnym škodám, napr. keď útočníci rozbíjali okná a sklené výplne na dverách. Vo viacerých miestnostiach došlo aj k poškodeniu nábytku a iného vybavenia.

Trump z Bieleho domu odíde dobrovoľne, porážku však stále nepriznal
Odchádzajúci americký prezident Donald Trump vo štvrtok síce nepriznal svoju porážku v prezidentských voľbách, avšak avizoval, že z funkcie dobrovoľne odíde. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie, ktoré zverejnil na sociálnej... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr