Trump z Bieleho domu odíde dobrovoľne, porážku však stále nepriznal
07 | 01 | 2021 I tasr

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump vo štvrtok síce nepriznal svoju porážku v prezidentských voľbách, avšak avizoval, že z funkcie dobrovoľne odíde. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Twitter Trumpov poradca Dan Scavino


"Aj keď s tým výsledkom absolútne nesúhlasím a fakty sú na mojej strane, 20. januára dôjde k usporiadanému odovzdaniu moci," uviedol Trump.

"Aj keď toto predstavuje koniec najlepšieho prvého funkčného obdobia v dejinách prezidentského úradu, je to iba začiatok nášho boja o obnovenie veľkosti Ameriky," dodal. Podľa AFP tým Trump naznačuje, že v roku 2024 bude možno opäť kandidovať.

Trumpovo vyhlásenie prišlo bezprostredne po tom, ako americký Kongres na čele s viceprezidentom Mikeom Penceom oficiálne potvrdil výsledky novembrových prezidentských volieb. Za prezidenta bol zvolený Joe Biden a za viceprezidentku Kamala Harrisová.

Kongres zamietol námietky proti výsledkom volieb v Arizone, zomreli štyria ľudia
Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa tamojšej polície Roberta Conteeho. Americká Snemovňa reprezentantov drvivou... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr


Biden dostal od zboru voliteľov, ktorý rozhoduje o tom, kto bude prezidentom, 306 hlasov voliteľov a odchádzajúci prezident Donald Trump 232.

Kongres pod vedením viceprezidenta Mikea Pencea hlasy slávnostne prerátal. Tento akt narušili republikánski členovia Kongresu, ktorí vzniesli námietky proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia a Arizona. Zákonodarcovia v oboch komorách Kongresu následne obe sťažnosti zamietli.

Ešte predtým však zasadnutie prerušili Trumpovi priaznivci, keď v stredu vnikli do budovy Kapitolu, sídla amerického Kongresu. V chaotickej situácii bolo zasadnutie prerušené a kongresmanov i novinárov evakuovali. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená.

 

Trumpovi prívrženci sa pokúsili vniknúť do Kongresu, potvrdenie Bidena ako prezidenta museli odložiť
Sídlo amerického Kongresu v hlavnom meste Washington v stredu uzavreli počas zasadnutia členov oboch jeho komôr po tom, ako sa stúpenci prezidenta Donalda Trumpa dostali do zrážok s políciou a pokúsili vniknúť do budovy. Senát i Snemovňa... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr