Prečo hovoril Putin s Merkelovou o vakcíne 
08 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Moskva hľadá pomoc s výrobou Sputniku V. Kremeľ dúfa vo výrobu ruskej očkovacej látky v Európe. Nemecká kancelárka je tomu v podstate otvorená. Či to zájde až tak ďaleko, ale jasné nie je, píše Claudia von Salzenová na nemeckom portáli tagesspiegel.de.


Bol to práve Kremeľ, ktorý zverejnil túto správu. Zatiaľ čo Nemecko už niekoľko dní diskutuje o meškaní a problémoch pri obstarávaní vakcín, v utorok sa k slovu prihlásilo Rusko. Ruský prezident Vladimír Putin hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o otázkach spolupráce v boji proti pandémii koronavírusu. Kremeľ v utorok oznámil, že sa rozprávali najmä o možných perspektívach spoločnej výroby vakcín.


Hovorkyňa nemeckej vlády v stredu uviedla, že kancelárka je otvorená bilaterálnej spolupráci pri rozvoji európskych výrobných kapacít pre ruské vakcíny. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn už 18. decembra o tejto téme hovoril so svojím ruským rezortným kolegom Michailom Muraškom.


Ministri sa dohodli, že by sa mali začať rokovania odborníkov z oboch krajín. Oznámilo to následne ruské ministerstvo zdravotníctva. Cieľom je nájsť výrobné zariadenia na spoločnú produkciu ruských vakcín. Merkelová a Putin sa teraz podľa Kremľa dohodli, že v rokovaniach by mali pokračovať ministerstvá zdravotníctva a ďalšie inštitúcie z oboch krajín.


Rusko bolo prvou krajinou na svete, ktorá schválila vakcínu v auguste, ale nečakala na dokončenie záverečnej testovacej fázy. Očkovanie vakcínou Sputnik V sa začalo začiatkom decembra. Medzičasom sa schválila druhá vakcína. Rovnako ako v iných krajinách aj v Rusku chýbajú potrebné výrobné kapacity na čo najrýchlejšiu produkciu veľkého množstva vakcíny Sputnik V. Na nevyhnutnú imunizáciu sa musia podať dve dávky s rôznymi zloženiami.


Podľa ruských médií sú v súčasnosti  problémy s výrobou vakcíny pre druhú dávku. V Rusku bolo za mesiac zaočkovaných asi 800 000 ľudí. Rusko chce vakcínu vyvážať do ďalších krajín a je pri tom odkázané na naliehavú spoluprácu pri výrobe. Sputnik V by sa tak mohol v budúcnosti vyrábať napríklad aj v Indii.


Sputnik V a vakcína od spoločnosti AstraZeneca sa majú kombinovať


Ruský štátny Fond pre priame investície (RDIF), ktorý je zodpovedný za marketing Sputnika V v zahraničí, sa už informoval na možnosti spolupráce s britským výrobcom AstraZeneca. Obaja sa dohodli na testovaní kombinácie oboch vakcín. Je treba preskúmať, či má pozitívny vplyv na ochranu očkovania, ak sa v prvej dávke podá jedna vakcína a v druhej iná.


Pokiaľ ide o Nemecko a EÚ, je nepravdepodobné, že v súčasnej situácii, keď je k dispozícii málo vakcín, sa Rusko dočká takej rýchlej pomoci. Podľa nemeckej vlády je predpokladom na vybudovanie výrobných kapacít v EÚ schválenie ruskej vakcíny Európskou liekovou  agentúrou (EMA). O tento súhlas sa ale zjavne ešte nepožiadalo, dodáva Claudia von Salzenová na nemeckom portáli tagesspiegel.de.