Blaha sformuloval 50 otázok v prípade generála Lučanského, na ktoré by slovenská verejnosť mala hľadať odpovede
08 | 01 | 2021 I sefredaktor
Opozičný poslanec Ľuboš Blaha  v statuse na sociálnej sieti sformuloval 50 otázok týkajúcich sa prípadu generála Milana Lučanského, na ktoré by slovenská verejnosť mala hľadať odpovede. Motívom je podľa Blahu skutočnosť, že "provládne médiá vytvárajú falošný dojem, že v prípade záhadnej smrti Milana Lučanského, ktorý je prvou politickou obeťou na Slovensku od 50.rokov, vo väzbe, neexistujú žiadne pochybnosti."

(HLAVNÝ DENNÍK uvádza 50 Blahových otázok bez redakčných úprav)


50 OTÁZOK V PRÍPADE GENERÁLA LUČANSKÉHO:



1. Je možné vylúčiť, že Milana Lučanského surovo zbili na cele, ak chýba hodina z kamerového záznamu pred jeho celou?



2. Je pravdepodobné, že Milan Lučanský si vrazil oko do nosnej dutiny tým, že sa potkol o papuču alebo je pravdepodobnejšie, že človek si oko len-tak sám na cele nevylupne?



3. Je možné, že sa Milanovi Lučanskému niekto vyhrážal, že ak si nesiahne na život, bude trpieť jeho rodina? Sú takéto praktiky zo strany mafie vo väzeniach bežné?



4. Je možné, že sa Milanovi Lučanskému vyhrážali, že ak ho dostanú do väzenia, podá si ho Mikuláš Černák, mafiánsky boss, ktorého nechal zavrieť?



5. Môže mať Černák niečo spoločné so smrťou Milana Lučanského? Je náhoda, že tento mafián držal palce Igorovi Matovičovi vo voľbách a generálovi uväznenie považoval za darček?



6. Je pravdepodobné, že sa Milan Lučanský obesil v ležiacej polohe za 9 minút teplákovou bundou a na krku nemal žiadne známky zranenia?



7. Prečo klamal minister vnútra Roman Mikulec, keď tvrdil, že Milanovi Lučanskému nebolo bránené komunikovať s rodinou, čo je preukázateľná lož?



8. Existuje nejaké racionálne zdôvodnenie, prečo generál nemohol ako otec vidieť obrázok, ktorý mu nakreslila jeho dcérka? Nešlo o prejav bezdôvodného mučenia a duševného trýznenia celej rodiny?



9. Prečo bolo potrebné Milana Lučanského umiestniť práve vo vzdialenom Prešove, ktorý bol navyše preplnený?



10. Prečo v prípade "samovylupovania" nebol operovaný v Prešove, ale v Ružomberku, kde je primárom bývalý politik Lipšicovej strany NOVA a zariadenie patrí pod ministra obrany Jaroslava Naďa?



11. Prečo sa v prípade úniku informácií Jaroslav Naď hystericky vyhrážal ľuďom v ružomberskej nemocnici, hoci pri únikoch z trestných spisov v prípade Ján Kuciak mu nič neprekážalo?



12. Prečo sa vláda takto angažuje pri tom, aby verejnosť nepoznala pravdu? Prečo sú tu zjavné znaky zametania celej kauzy pod koberec?



13. Prečo médiá asistujú vláde pri jej propagande a prečo vlastník týchto médií bol dnes náhle prepustený z väzby?



14. Prečo by sa Milan Lučanský vracal dobrovoľne z Chorvátska a potom na cele cvičil a udržiaval sa v kondícii, keby zmyslom toho celého malo byť, aby spáchal samovraždu?



15. Bola „samotka“ pre nevinného človeka a policajného hrdinu zbytočným a krutým trestom, ak uvážime, že prokurátor v čase väzby nevykonal žiadne úkony?



16. Bola väzba v prípade Milana Lučanského využitá ako mučiaci nástroj? Mohli kontroverzné rozhodnutia prokurátora Petra Kysela a sudkyne Pamely Záleskej dohnať generála k smrti?



17. Mohli byť rozhodnutia dozorového prokurátora politicky motivované, ak uvážime, že Peter Kysel kandiduje na post špeciálneho prokurátora a môže sa chcieť zapáčiť koaličným poslancov svojou krutosťou pri nominantoch Smeru?



18. Je sudkyňa Pamela Záleska nezávislá a nestranná, keď má potrebu robiť profilové rozhovory pre Denník N a nechať sa označovať Monikou Tódovou za „progresívnu“ sudkyňu?



19. Nie je podozrivé, že sa v prípade viackrát objavuje meno Daniel Lipšic, ktorý bol pri výsluchu Milana Lučanského a jedného zo zločincov, ktorí obviňovali generála, obhajoval?



20. Nie je podozrivé, že z väzby bol prepustený Jaroslav Haščák z Penty, z finančnej skupiny, ktorá pomáhala písať program OĽaNO? Ale Milan Lučanský musel vo väzbe zomrieť?



21. Je normálne, aby bol väzeň neustále presúvaný z jednej cely na druhú? Je náhoda, že ho presunuli práve na celu, kde je dvojposchodová posteľ, hoci ide o samotku? Chcel niekto posilniť verziu o samovražde?



22. Ak ministerka Kolíková vyhlasuje, že Milan Lučanský mohol pri prvom incidente spáchať pokus o samovraždu, prečo bol premiestnený na celu, kde takýto údajný pokus mohol byť zopakovaný?



23. Prečo nebol na bezpečnejšej cele, kde je jednoposchodová posteľ a kde je samovražda prakticky vylúčená? Nie je to zlyhanie? Alebo len bolo treba zahladiť stopy?



24. Prečo nemal na cele spoluväzňa? Ak existovali pochybnosti o jeho psychickom stave a musel ho riešiť psychológ, prečo nebol z preventívnych dôvodov na cele s niekým iným?



25. Keď vieme, že pri odsúdených zločincoch sa "samotka" používa ako najvyššia forma trestu, prečo takto štát trýzni vo väzbe ľudí, ktorí za nič odsúdení neboli?



26. Je možné vylúčiť, že Milanovi Lučanskému bol znemožnený kontakt s rodinou a okolím preto, aby nemohol povedať, ako ho vo väzbe mučia a ako sa mu vyhrážajú?



27. Je možné vylúčiť urválkovské metódy prokuratúry, ak vieme, že existuje obvinenie prokurátorov, ktorí sa vraj vyhrážali obeti, že „bude srať krv“? Nemohlo dôjsť k podobnej či horšej surovosti aj pri Milanovi Lučanskom?



28. Dá sa vylúčiť politicky motivovaná vražda, keď vieme, že premiér Igor Matovič organizuje politické čistky a zatýkanie policajných funkcionárov, čo priznal aj podpredseda vlády Sulík?



29. Je za prípadom Milana Lučanského politická objednávka, ak uvážime, že Igor Matovič informoval verejnosť ešte pred zatknutím generála a potom sa mu vysmieval slovami „užívajte“?



30. Možno hovoriť o tomto prípade, že doňho nezasahujú politici, keď sa v trestnoprávnych útokoch na Milana Lučanského angažovala aj vládna politička Lucia Nicholsonová z SaS?



31. Je normálne, aby človeka, ktorého nájdu mŕtveho vo väzbe, pár mesiacov pred tým podpredsedníčka vlády Veronika Remišová zavesí na internet s preškrtnutou hlavou?



32. Je možné, aby prokuratúra navrhovala pre Milana Lučanského útekovú väzbu, pretože podľa nej má apartmán na Floride, hoci ten apartmán už nikomu z rodiny Lučanských dlhší čas nepatrí? Môže prokuratúra klamať a zavádzať súd, keď žiada o väzbu?



33. Je pravdepodobné, že si priznaní zločinci Slobodník, Pakši a Böhm svoje obvinenia vymysleli, aby dohnali Milana Lučanského do väzby a k smrti a sami sa dostali na slobodu?



34. Existuje ešte nejaký prípad vo svete, kde by policajného hrdinu strčili do väzby, kde bol najskôr ťažko zranený a potom usmrtený?



35. Ak vo väzení za podozrivých okolností zomrie bývalý prezident, nesie za to zodpovednosť štát – ako je možné, že ministerka spravodlivosti Kolíková nevidí dôvod na svoje odstúpenie, no odstúpenie šéfa väzníc považuje za správny krok?



36. Prečo minister vnútra Mikulec zakazoval vyvesovať čiernu vlajku na znak úcty voči človeku, ktorý poslal za mreže vraždiacich mafiánov a urobil Slovensko bezpečnejším? Má byť takýto bezcitný človek a zjavný sociopat na čele tak dôležitého rezortu?



37. Je normálne, aby ministerka spravodlivosti nectila prezumpciu neviny a kopala do zosnulého človeka, obviňujúc ho, že spáchal samovraždu, lebo bol vinný?



38. Je vôbec možné, aby sa v čase, keď rodina trúchli, vyjadrovala takto surovo k prípadu osoba, ktorá ma aspoň štipku empatie?



39. Využíva sa dnes väzba na trýznenie nevinných ľudí? Ide o spôsob mučenia, ako dostať z obvinených priznanie a vymýšľať politické obvinenia na osoby, ktoré má vláda záujem zlikvidovať? Bol Milan Lučanský obeťou takejto šikany?



40. Prečo prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová nebola schopná vyjadriť ani slovko vďaky Milanovi Lučanskému za to, čo všetko vykonal pre Slovensko?



41. Je normálne, aby bol právnym poradcom prezidentky doktor Kubina, ktorý je obhajcom kajúcnika Slobodníka, ktorý vypovedal proti generálovi Lučanskému? Je bežné, aby bola prezidentka takto nepriamo zapletená do politických čistiek?



42. Je férové, že v prípade smrti novinára, za ktorú nezodpovedal štát, médiá vyvinuli šialený tlak proti vláde, no v prípade smrti policajného hrdinu vo väzbe, za ktorú štát nesie zodpovednosť, médiá vládu propagandisticky obhajujú?



43. Koľko politických väzňov sa ešte v Matovičových väzeniach „potkne na šľapke“, koľko si ich „samovylúpi oko“ a koľko ich „spácha samovraždu“?



44. Je normálne žiť v štáte, v ktorom majú ľudia oprávnené obavy, že štát vo väzbe odpravuje politicky nepohodlných predstaviteľov?



45. Je udržateľná vláda, ktorej značná časť verejnosti absolútne nedôveruje a viní ju z najzávažnejších trestných činov ako je vražda či mafiánske spolčovanie?



46. Akú má budúcnosť krajina, ktorá nechá umierať svojich hrdinov, kým vrahovia a mafiáni sa smejú z ich podozrivej smrti na sociálnych sieťach?



47. Je normálne, aby ľudí, ktorí kladú otázky pri takýchto vážnych podozreniach, označovali médiá za "konšpirátorov", no v prípade vlastných konšpirácií pri vražde Jána Kuciaka zo seba robili hrdinov?



48. Keď odstúpil minister obrany za to, že padlo lietadlo, za čo neniesol žiadnu inú ako politickú zodpovednosť, prečo neodstúpi ministerka spravodlivosti za tragédiu, ktorá sa stala vo väznici, za ktorú politicky zodpovedá?



49. Prečo tu ešte nie sú delegácie z Európskeho parlamentu? Prečo sú ticho mimovládky? Prečo tak veľmi podporovatelia vlády túžia, aby sa kauza ututlala?



50. A kľúčová otázka: generála Milana Lučanského zavraždili, umučili alebo iba dohnali k smrti?