Žilinka sa zúčastní rekonštrukcie udalostí pred Lučanského "samovraždou"
07 | 01 | 2021 I tasr

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa osobne zúčastní na rekonštrukcii skutku, ktorý predchádzal úmrtiu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Rekonštrukcia sa uskutoční po vyhodnotení kamerových záberov aj záznamov z počítačových sietí súvisiacich s otváraním a zatváraním dverí v celách a po ich porovnaní s výpoveďami svedkov. Žilinka o tom informoval novinárov po tom, ako sa zúčastnil na brannobezpečnostnom výbore v parlamente.


"Je to, myslím si, prvýkrát, čo si na úkonoch trestného konania v takejto veci vyhradil účasť priamo generálny prokurátor. Dávam garanciu a dal som ju aj poslancom národnej rady aj celej spoločnosti, že urobíme v rámci trestného konania všetky nevyhnutné úkony tak, aby sme sa dozvedeli pravdu. V prípade, že budú splnené podmienky na vyvodenie či už disciplinárnej alebo trestnej zodpovednosti, aby tak bolo urobené," povedal šéf prokurátorov.

Poslancov na výbore Žilinka informoval o začatí trestných stíhaní. Okrem skutkov súvisiacich s udalosťami z 29. a 30. decembra minulého roka sa podľa jeho slov začalo trestné stíhanie pre poškodenie zdravia Lučanského, ku ktorému malo dôjsť 9. decembra.

Tomáš: Zaujíma ma, či ministerka stále verí, že Lučanský zakopol, zranil si oko a spadol aj na vozíku
Počas dnešného branno-bezpečnostného výboru sa bude pýtať aj Erik Tomáš (HLAS-SD). V prípade je totiž, podľa neho, stále veľa nezodpovedaných otázok. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr


Trestné stíhanie sa začalo pre dva skutky, trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví a pre samostatný skutok marenia úlohy verejným činiteľom. Okrem charakteru mechanizmu vzniku a podielu iných osôb na vzniku zranení Lučanského sa podľa Žilinku bude skúmať aj to, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vykonali všetky adekvátne opatrenia zodpovedajúce zdravotnému a psychickému stavu policajného exprezidenta a tiež opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti jeho života a zdravia vo výkone väzby.

"Trestné stíhania sú nastavené tak široko, že prakticky všetky skutočnosti týkajúce sa oboch incidentov z hľadiska zranení a následku, ako aj z hľadiska postupov a činnosti príslušníkov ZVJS, budú posúdené v rámci trestného konania," priblížil generálny prokurátor.

Poslancov tiež Žilinka informoval o vykonaní neodkladných úkonov trestného konania aj o zaisťovacích úkonoch tak, "aby v neskoršom štádiu trestného konania nemohlo byť spochybňované, že bolo manipulované s týmto alebo oným dôkazom".

Prešetrí komisia aj fakt, že kamerové záznamy z Prešova sú prerušované?
Zasadnutie členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť k okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta bude vo štvrtok od 12.00 h. Informáciu o zvolaní výboru zverejnili na webe parlamentu. Iniciovanie výboru avizovala jeho členka a... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík