Prešetrí komisia aj fakt, že kamerové záznamy z Prešova sú prerušované?
07 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Zasadnutie členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť k okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta bude vo štvrtok od 12.00 h. Informáciu o zvolaní výboru zverejnili na webe parlamentu. Iniciovanie výboru avizovala jeho členka a exministerka vnútra Denisa Saková.


K udalostiam okolo úmrtia generála Lučanského sa zíde aj komisia, ktorá má momentálne 17 členov, tí sú dočasne zaviazaní k mlčanlivosti. Informuje o tom web ta3.com.

V komisii majú zastúpenie predstavitelia parlamentu, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, zástupcovia médií a európskych organizácií. Zástupcov parlamentu nominoval šéf NR SR Boris Kollár. Nominoval zástupcov koalície aj opozície - Juraja Krúpu (OĽANO), Milana Laurenčíka (SaS), Petru Hajšelovú (Sme rodina), Mariána Saloňa (Smer-SD), Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Denisu Sakovú (Hlas-SD).

Komisia má preskúmať, či v prípade pokusu o samovraždu Lučanského nedošlo k pochybeniu zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže. "Som presvedčená, že komisia dôjde k záverom, že ZVJS nezlyhal," zdôraznila pred niekoľkým dňami ministerka spravodlivosti. Zbor má ministerkinu plnú dôveru a nemá žiadne pochybnosti o tom, že by ZVJS zlyhal. "Musíme teraz urobiť všetko pre to, aby sme vrátili dôveru voči zboru," dodala Kolíková. Rozhodnutie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana vzdať sa funkcie si vysoko váži.

Avizovaná demisia sa nekoná, šéf väzníc je stále vo funkcii
Dokumenty zverejnené ministerstvom spravodlivosti vyvolávajú otázky. napríklad, prečo musel generál vo väzbe "cestovať" z cely do cely. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Mnoho pochybností sa týka zarážajúceho faktu - prerušovaného záznamu z väzenia. Píše o tom web čas.sk.

"Kamerový záznam z noci, keď si Lučanský zranil oko, je prerušovaný. „Kamerový záznam nie je plynulý, boli identifikované tri prerušenia záznamu v nočných hodinách v rozsahu približne jednej hodiny,“ píše Richard Sviežený, generálny riaditeľ sekcie trestného práva ministerstva spravodlivosti v zázname o vykonaní kontroly v trenčianskej nemocnici pre obvinených a odsúdených zo 16. decembra."

"Prerušovaný je aj záznam z dňa, keď Lučanský spáchal samovraždu. Ministerka spravodlivosti však vysvetľuje, že kamerový systém v Prešove nie je najmodernejší a kamera nenahráva nonstop. Zapne sa automaticky až vtedy, ak dôjde k nejakému pohybu. Zbor väzenskej a justičnej stráže nevylučuje, že v budúcnosti pristúpi k modernizácii."

Mučenie vyšetrovaných je podľa poslanca Tarabu iba špičkou ľadovca nedemokracie na Slovensku
"Desať rokov sme pri každej kauze smerákov počuli rozprávať, "to sme nerozhodli my politici, to nezávislé súdy, nezávislá prokuratúra." Teraz počúvame novú garnitúru rozprávať to isté." Pripomína nezávislý poslanec Tomáš... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


"