NASA chce opäť dostať ľudí na Mesiac
07 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Misia Artemis 1 bude prípravou na návrat človeka na Mesiac, píše nemecký časopis Der Spiegel.


Nemecké vesmírne centrum (DLR) odštartovalo akciu, v rámci ktorej môžu deti a mládež symbolicky cestovať na Mesiac. Mladí astronauti môžu v rámci akcie pod mottom „Ďalší krok“ posielať fotografie a obrázky odtlačkov svojich nôh či topánok.


Obrázky sa potom uložia na USB kľúč a na palube misie NASA pod názvom Artemis 1 poletia na Mesiac. Táto misia, na ktorej sa podieľa aj Európska vesmírna agentúra ESA (European Space Agency), odštartuje tento rok v novembri skúšobný let k Mesiacu. Najprv to bude bez posádky a bude len obiehať okolo Mesiaca a následne sa vráti na Zem.


Pristátie na Mesiaci s posádkou najskôr v roku 2024


Misia Artemis 1 bude prípravou na návrat človeka na Mesiac. Prvý tím 18 austronautov bol už určený. Pristátie na Mesiaci s posádkou je naplánované najskôr na rok 2024. Mnohí odborníci však považujú načasovanie a financovanie misie za nereálne. Nie je tiež jasné, či budúci americký prezident Joe Biden po nástupe do funkcie takýto plán podporí.


Ako prvý vystúpil na Mesiac kozmonaut NASA Neil Armstrong, krátko na to tak urobil aj jeho kolega Buzz Aldrin a odfotografoval svoj odtlačok nohy v mesačnom prachu.


V nadväznosti na túto slávnu fotografiu DLR teraz vyzýva mladých ľudí do 18 rokov, aby si odfotili odtlačok svojej nohy či topánky, napríklad v piesku, vyfarbili ho, alebo inak kreatívne upravili. Mladých účastníkov tejto akcie potom bude hriať pocit, že práve ich obrázok poletí na Mesiac, uzatvára nemecký časopis Der Spiegel.