Kongres zamietol námietky proti výsledkom volieb v Arizone, zomreli štyria ľudia
07 | 01 | 2021 I tasr

Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa tamojšej polície Roberta Conteeho. Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou zamietla námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát.


Vyjadrenie Conteeho prišlo po tom, čo stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili v stredu na Kapitol a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese policajti postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela, povedal Contee. O jej úmrtí už predtým informovali médiá.

Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby - v sídle republikánov aj demokratov.

Stovky Trumpových priaznivcov obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

Zomrela žena, ktorá bola postrelená v Kongrese
Žena, ktorá bola počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu postrelená do hrudníka, zomrela. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na svoje dva nemenované zdroje. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021


O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákazu nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Zároveň predĺžila stav núdze v hlavnom meste na nasledujúce dva týždne.

Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou zamietla námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN a agentúry AP a AFP.

 

Protestujúci prenikli do Kongresu, Washington vyhlásil zákaz vychádzania
Starostka amerického Washingtonu Muriel Bowserová nariadila v stredu zákaz vychádzania v celom hlavnom meste USA po tom, ako rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr


Dolná komora amerického Kongresu zamietla námietku pomerom hlasov 303 k 121, pričom za hlasovali iba republikáni. Členovia hornej komory Kongresu hlasovali pomerom 93 hlasov k šiestim.

Sťažnosť, ktorú predložil arizonský člen snemovne Paul Gosar a podpísal ju aj senátor Ted Cruz, potrebovala podporu v oboch komorách Kongresu, aby mohla prejsť. Kongres tak môže pokračovať v zasadnutí zameraného na potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu.
Biden v Arizone zvíťazil o viac ako 10.000 hlasov. Súdy zamietli celkovo osem sťažností na jeho výhru v tomto štáte.

 

Trumpovi prívrženci sa pokúsili vniknúť do Kongresu, potvrdenie Bidena ako prezidenta museli odložiť
Sídlo amerického Kongresu v hlavnom meste Washington v stredu uzavreli počas zasadnutia členov oboch jeho komôr po tom, ako sa stúpenci prezidenta Donalda Trumpa dostali do zrážok s políciou a pokúsili vniknúť do budovy. Senát i Snemovňa... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr