Martin Rajec: Kamaráti z USA sa ma pýtajú - Poskytne nám Slovensko azyl?
07 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Desaťtisíce priaznivcov Trumpa sa v stredu zišli vo Washingtone DC na zhromaždení „Zastavte krádež“ , ktoré podporuje prezidentove tvrdenia, že Bidenovo víťazstvo vo voľbách v roku 2020 bolo výsledkom podvodov a nezrovnalostí v poltucte štátov. No zhromaždenie sa akosi Trumpovi vymklo z rúk.


V stredu, v deň, keď mal americký Kongres hlasovaním potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena, sa prezident Donald Trump postavil pred davy a hovoril o zmanipulovaných voľbách, ktoré jemu a jeho voličom demokrati ukradli.

Americký prezident Donald Trump zdvojnásobil svoje presvedčenie, že jeho politickí nemesis ukradli jeho právoplatné víťazstvo vo voľbách. Na zhromaždení pred Bielym domom prezident vyhlásil, že „nikdy neprizná výsledky volieb“.

Trump predniesol svoje poznámky pred veľkým davom priaznivcov, z ktorých mnohí boli vo Washingtone na zhromaždení „Zachráňte Ameriku“ na protest proti údajne ukradnutým voľbám. "Nikdy sa nevzdáme, nikdy nepriznáme," uviedol prezident.

Russiagate je späť! Za útok na Kapitol vraj môže Putin
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Prezidentovi sa však dav jeho priaznivcov vymkol spod kontroly. Stovky demonštrantov prelomili bezpečnostný plot okolo Kapitolu, nakoniec sa dostali cez policajnú hliadku a vtrhli do Kapitolu, kde malo byť potvrdené hlasovanie volebného kolégia v prospech Bidena. Napriek slzotvornému plynu a obuškom, ktoré nasadila početná polícia, sa niektorí z demonštrantov dostali do budovy a začali protestovať pred komorami Senátu.

Na rozohnanie votrelcov bola nasadená Národná garda. Na pôde Kapitolu bola smrteľne zastrelená žena. Podľa polície DC traja ďalší ľudia zomreli na následky stretu s políciou. Pri vzbure bolo zranených najmenej štrnásť policajtov, zatknutých bolo 52 osôb.

Zástupca amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Matthew Pottinger rezignoval v reakcii na nezvládnutie krízy Donaldom Trumpom na Capitol Hill.

Násilnosti v Kapitole odsúdili Pompeo, Bush či Obama
Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell uviedol, že Kongres sa nenechá odradiť od potvrdenia výsledkov novembrových prezidentských volieb. Vyhlásil to niekoľko hodín po tom, čo stúpenci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr


Vo Washingtone DC bol vyhlásený zákaz vychádzania.

Zatiaľ čo mnohí vrátane Trumpa vyjadrili nádej, že Mike Pence tieto „podvodné“ hlasy napadne , viceprezident v stredu zverejnil vyhlásenie, v ktorom uviedol, že na to nemá zákonné oprávnenie. Trump tweetoval, že Pence „nemal odvahu“ zablokovať certifikáciu, a vyzval ho, aby urobil „správnu vec“. Kritizoval, že sa rozhodol nezasahovať do potvrdenia Bidenovho víťazstva. Šéfovi štábu viceprezidenta Penceho Marcovi Shortovi údajne dokonca zakázal vstup do Bieleho domu.

Účty amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteri a Facebooku boli zablokované,  pričom Twitter hrozí úplným zákazom.

Matovič odsúdil násilie vo Washingtone. Nie je nikdy oprávnené
Predseda slovenskej vlády Igor Matovič vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad dianím v americkej metropole Washington, kde demonštrujúci vnikli v noci do sídla amerického Kongresu. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr


Na konci spoločného zasadania Kongresu vystúpil viceprezident Mike Pence s tým, že funkčné obdobie Bidena sa začne 20. januára.

Skupina zákonodarcov GOP vyvinula posledné úsilie s cieľom pozastaviť proces certifikácie spochybnením volebných výsledkov v Arizone a Pensylvánii. Oba pokusy Kongres rázne porazil.

Kongres zamietol námietky proti výsledkom volieb v Arizone, zomreli štyria ľudia
Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa tamojšej polície Roberta Conteeho. Americká Snemovňa reprezentantov drvivou... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr


Biden odsúdil násilie ako „bezprecedentný útok“ na demokraciu, ktorý „hraničí s poburovaním“. "Nie je to protest, je to povstanie," povedal Biden.

Na margo udalostí vo Washingtone dlhoročný americký spravodajca pre RTVS Martin Rajec s úsmevom uviedol: "Volala mi rodina v Amerike a aj priatelia s otázkou, či Slovensko poskytuje azyl aj Američanom."

Protestujúci prenikli do Kongresu, Washington vyhlásil zákaz vychádzania
Starostka amerického Washingtonu Muriel Bowserová nariadila v stredu zákaz vychádzania v celom hlavnom meste USA po tom, ako rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr