Kolíková i Ivan tvrdia, že výboru podrobne zodpovedali všetky otázky
07 | 01 | 2021 I tasr

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) i odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan deklarujú, že poslancom na štvrtkovom parlamentnom brannobezpečnostnom výbore podrobne zodpovedali všetky otázky týkajúce sa zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.


Ministerka dodala, že hoci prebieha trestné konanie, informácie verejnosti musí poskytovať. Kolíkovú i poslancov na výbore zaskočilo, že právny zástupca rodiny Lučanského Miroslav Radačovský predložil údajnú korešpondenciu medzi Lučanským a jeho rodinou. Zasadnutie výboru trvalo vyše šesť hodín.
"Ja sa domnievam, že ak niekto nemá osobitne zaujatý postoj, v tejto fáze vzhľadom na rozsah dokumentov musel dôjsť k presvedčeniu, že príbeh sa udial tak, ako je od začiatku oficiálne prezentovaný," povedala novinárom ministerka.

Na výbore tiež diskutovali o tom, v akej miere je na mieste informovať verejnosť i poslancov o udalostiach. Generálny prokurátor Maroš Žilinka mal podľa poslanca Mariána Saloňa (Smer-SD) na výbore skonštatovať, že zverejnenie viacerých dokumentov rezortom spravodlivosti nebolo veľmi šťastné, pretože prebieha trestné konanie. "Nemôžem ako ministerka spravodlivosti, a podľa mňa ani ZVJS nemôže čakať, kým sa skončí trestné konanie a počas celého obdobia neposkytovať žiadne informácie. Som presvedčená, že treba prísne brať ohľad na to, aké dokumenty sú sprístupňované a v akej miere, aby sme nezmarili vyšetrovanie, ale na druhej strane musím poskytovať informácie," reagovala Kolíková.

Zástupca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský rokoval na ministerstve spravodlivosti
Po rokovaní urobil malý brífing s prítomnými novinármi, ktorý priniesol naživo Denník N. Prezradil, že pohrebu sa osobne nezúčastní. Dodržiava platné hygienické nariadenia a generála si chce uctiť v súkromí zapálením sviece. Uviedol, že z... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Petra Demková


Povedala tiež, že na štvrtkovom doobedňajšom stretnutí s Radačovským jej nespomínal nič o korešpondencii, preto ju to prekvapilo. Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) novinárom ozrejmil, že Radačovský na výbore prečítal z kópie údajného listu asi jednu - dve vety. Dokument poslanci nevideli, pričom Radačovský odmietol povedať, ako sa k nemu korešpondencia dostala. "Obhliadku miesta činu vykonávali orgány na to určené, orgány činné v trestnom konaní, vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby," povedal šéf prešovskej väznice Norbert Kundrák na margo toho, či sa našiel list na rozlúčku. Doplnil, že Lučanský mal posielať dokument svojej manželke aj ona jemu, no celú korešpondenciu v takomto prípade posudzujú orgány činné v trestnom konaní. Odpoveď vyšetrovateľa bola podľa neho doručená do prešovskej väznice 31. decembra.
Poslancom Kolíková nezverejnila kamerové zábery ani ich prepis, ako ani dokumenty súvisiace s otváraním ciel. Vzhľadom na to, že nebol udelený súhlas na sprístupnenie zdravotnej dokumentácie, nie je možné do nej nahliadať. Poslanci, ktorí sú súčasťou vyšetrovacej komisie, však môžu podľa ministerky komunikovať o udalostiach s ošetrujúcimi lekármi.
Ministerka tiež potvrdila, že medzi zranením Lučanského a jeho hospitalizáciou sa s ním stretli dvaja advokáti. Je preto presvedčená, že ak by mali pochybnosti o okolnostiach zranenia, poslali by sťažnosť na vedenie ústavu či samotnej ministerke.
Poslankyňa Denisa Saková (nezaradená) novinárom uviedla, že zatiaľ nemá ucelený obraz o udalostiach, chce si počkať na výsledky vyšetrovania.

Žilinka sa zúčastní rekonštrukcie udalostí pred Lučanského "samovraždou"
Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa osobne zúčastní na rekonštrukcii skutku, ktorý predchádzal úmrtiu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Rekonštrukcia sa uskutoční po vyhodnotení kamerových záberov aj záznamov z počítačových sietí... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr