Avizovaná demisia sa nekoná, šéf väzníc je stále vo funkcii
07 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Dokumenty zverejnené ministerstvom spravodlivosti vyvolávajú otázky. napríklad, prečo musel generál vo väzbe "cestovať" z cely do cely.


Milan Ivan je stále generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže, Milana Lučanského premiestnili z psychiatrického oddelenia, kde sa ocitol pre podozrenie, že chcel už 9. decembra spáchať samovraždu, do cely s poschodovou posteľou, či zaujímavé pohyby okolo majetku kajúcnika a exsiskára Františka Böhma. Podozrivé okolnosti zaznamenal web slovensko.hnonline.sk.


"Už vyše týždňa sa o Milanovi Ivanovi hovorí a píše ako o bývalom šéfovi slovenských väzníc. Z tohto postu sa rozhodol odísť po nešťastnej udalosti z 29. decembra, keď sa vo vyšetrovacej väzbe pokúsil o samovraždu Milan Lučanský. Skutočnosť je však taká, že Ivan funkciu stále zastáva a istý čas ešte bude. O uvoľnenie z postu totiž požiadal až k 31. januáru 2021. O tom HN informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla s tým, že „ministerka Mária Kolíková akceptovala rozhodnutie generála Milana Ivana o vzdaní sa funkcie a podpísala jeho žiadosť o uvoľnenie z funkcie“."


Ján Čarnogurský poukazuje na slabé miesta vo vyjadreniach oficiálnych miest k prípadu Lučanský
Právnik a bývalý politik Ján Čarnogurský preskúmal okolnosti okolo smrti generála Milana Lučanského. Z rýdzo odborného pohľadu poukazuje na sociálnej sieti na právne slabé miesta v oficiálnej verzii o samovražde bývalého... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


"Prekvapil napríklad postup kompetentných po udalosti z 9. decembra, keď si mal Lučanský zraniť oko. Po nevyhnutnom operačnom zákroku a základnom zotavení ho premiestnili do trenčianskej väzenskej nemocnice, kde ho dali na psychiatrické oddelenie. Urobili tak preventívne, keďže sa objavili informácie, že sa už vtedy pokúsil siahnuť si na život. Rovno z psychiatrie ho však 22. decembra eskortovali do väzby v Prešove, kde ho umiestnili do cely s poschodovou posteľou, ktorá potenciálnych samovrahov môže nabádať na jej využitie."

"Napokon sa tak stalo aj v prípade Milana Lučanského. Vyplýva to z výpovede tamojších dozorcov: „Otvorili sme celové dvere, vstúpili sme do cely a zistili sme, že menovaný leží na bruchu s hlavou tesne nad čelom postele, okolo krku mal jedenkrát otočenú ústavnú teplákovú bundu, ktorá bola uviazaná o hornú konštrukciu poschodovej postele,“ napísali do úradného záznamu. Aktuálne všetky okolnosti preveruje 17-členná medzinárodná komisia."

Otázky však vyvoláva fakt, že Lučanský počas svojho krátkeho pobytu v prešovskej väzbe vystriedal viacero ciel. Portál cas.sk napísal: "V dokumente figurujú čísla 150, 114 aj 131. V návrhu na prijatie bezpečnostných opatrení v súvislosti s jeho ( Lučanského - pozn. red. HD) umiestnením vo väznici je napísané, že ho majú ubytovať v cele č. 150. Nad týmto číslom je však dopísané číslo 114 a v dokumente o jeho zranení oka sa zas hovorí o cele č. 131.

Plukovník Švec: gang nekompetentných nepochopil, že Lučanský sa stal národným hrdinom.
„Zavraždený Kuciak s priateľkou, po ktorých chrbte sa všetci dnešní vládcovia dostali k moci, bol ľutovaný, ale nie hrdina. Bol potrebný pre oligarchickú mafiu a zneužili ho. Lučanský je iný kaliber... Spôsobili to tuponi ...Nechápu ani to, že ak... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Petra Demková