Vakcínu od Moderny schválila už aj Európska komisia a môže sa používať aj u nás
06 | 01 | 2021 I tasr

Európska komisia (EK) v stredu popoludní vydala podmienené povolenie na uvedenie na trh pre vakcínu proti COVID-19 vyvinutú spoločnosťou Moderna. Komisia spresnila, že povolenie je v súlade s pozitívnym vedeckým odporúčaním založeným na dôkladnom posúdení bezpečnosti, účinnosti a kvality vakcíny zo strany Európskej agentúry pre lieky (EMA) a je schválené členskými štátmi EÚ.


Komisia pripomenula, že ide v poradí o druhú vakcínou proti ochoreniu COVID-19 povolenú na trhu EÚ.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že s vakcínou Moderna budú mať občania EÚ k dispozícii ďalších 160 miliónov dávok očkovacích látok. "A ďalšie vakcíny prídu. Európa zabezpečila až dve miliardy dávok potenciálnych vakcín proti COVID-19. Budeme mať viac ako dosť bezpečných a účinných vakcín na ochranu všetkých Európanov," odkázala v správe pre médiá.

Podľa vysvetlenia eurokomisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej EÚ dojednala najširšie portfólio vakcín na svete pre všetky svoje členské štáty. Komisárka spresnila, že povolením druhej bezpečnej vakcíny, od spoločnosti Moderna, sa spolu s vakcínou od konzorcia BioNTech/Pfizer zabezpečí, že EÚ bude mať k dispozícii 460 miliónov dávok, a ďalšie prídu "s rastúcou rýchlosťou".

Moderna k nám pošle milión dávok svojej vakcíny
Slovensko má zakontrahovaných milión dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Po schválení vakcíny Európskou komisiou príde prvých 12.000 dávok. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr


"Členské štáty musia teraz zabezpečiť správne tempo očkovania. Naše úsilie sa nezastaví, kým nebudú vakcíny dostupné pre všetkých v EÚ," povedala komisárka.

Spoločnosť Moderna predložila agentúre EMA žiadosť o povolenie na uvedenie na trh 30. novembra 2020. Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) dôkladne vyhodnotil všetky potrebné údaje o novej vakcíne a na základe konsenzu odporučil udeliť formálne podmienené povolenie na uvedenie na trh.

Podmienečné povolenie na uvedenie na trh je jedným z regulačných mechanizmov EÚ na uľahčenie včasného prístupu k liekom, ktoré majú uspokojiť dopyt a nenaplnené lekárske potreby, a to aj v núdzových situáciách, ako je súčasná pandémia koronavírusu.

Spoločnosť Moderna, s ktorou EK podpísala zmluvu 25. novembra, dodá celkové množstvo 160 miliónov dávok medzi prvým a tretím štvrťrokom 2021. Tieto dávky zvýšia už objednaný počet 300 miliónov dávok vakcíny distribuovaných spoločnosťami BioNTech a Pfizer.

Očkovanie môže skončiť aj ochrnutím tváre a ťažkou alergickou reakciou, píše ministerstvo
Ministerstvo zdravotníctva na svojom webe uverejnilo v dokumente zoznam rizík, ktoré sa spájajú s vakcínou Comirnaty od spoločností BionTech a Pfizer. Práve tú používame v súčasnosti už aj na Slovensku. Podľa správy nie je ešte známe, aký bude mať... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič