Trumpovi prívrženci sa pokúsili vniknúť do Kongresu, potvrdenie Bidena ako prezidenta museli odložiť
06 | 01 | 2021 I tasr

Sídlo amerického Kongresu v hlavnom meste Washington v stredu uzavreli počas zasadnutia členov oboch jeho komôr po tom, ako sa stúpenci prezidenta Donalda Trumpa dostali do zrážok s políciou a pokúsili vniknúť do budovy. Senát i Snemovňa reprezentantov oznámili prerušenie svojho zasadnutia, zameraného na potvrdenie výsledkov prezidentských volieb. Informovali o tom agentúra AP a televízia CNN.


Napätá situácia vznikla pred budovou Kapitolu, keď tam protestujúci začali strhávať kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu. Niektorí demonštranti sa snažili preniknúť cez policajtov s ochrannými štítmi, ktorí proti nim použili paprikový sprej.

Niektorí v dave kričali "zradcovia", keď sa ich policajti snažili zatlačiť. V oblasti tiež niekto nahlásil podozrivý balíček, oznámila Polícia Kapitolu.

Vnútri Kapitolu odvysielali oznámenie, podľa ktorého vzhľadom na "vonkajšiu bezpečnostnú hrozbu" nemôže nikto vstupovať do komplexu Kapitolu ani z neho vychádzať. Nariadená bola tiež evakuácia niekoľkých kancelárskych budov Kongresu.

K potýčkam došlo krátko po tom, ako Trump vystúpil pred tisícami svojich prívržencov neďaleko Bieleho domu, ktorým zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, a vyhlásil, že nikdy neuzná svoju porážku.

"Nedovolíme, aby umlčali vaše hlasy," povedal Trump davu ľudí, ktorí na miesto prichádzali už od úsvitu.

Pence oznámil, že nemôže blokovať potvrdenie Bidenovho víťazstva
Americký viceprezident Mike Pence v stredu po výzvach prezidenta Donalda Trumpa povedal, že nemá právomoc zamietnuť v Kongrese potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu. Potvrdenie výsledkov sa... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr