ČR: Desať očkovaných malo zatiaľ vedľajšie účinky
06 | 01 | 2021 I tasr

Len zanedbateľná hŕstka očkovaných vakcínou proti chorobe COVID-19 v Česku mala vedľajšie účinky, píše spravodajský server iDNES.cz. Do utorka evidoval Štátny ústav na kontrolu liečiv (SÚKL)  mierne vedľajšie problémy u desiatich ľudí.


Do pondelka bolo pritom v ČR očkovaných podľa SÚKL 15.000 ľudí, podľa ministra zdravotníctva Jana Blatného to bolo o 2000 menej. Ministerstvo totiž počty očkovaných zatiaľ ešte oficiálne nezverejňuje, aj keď iné krajiny tak robia, vysvetľuje iDNES.cz.

Už dlhšie než týždeň sa v Česku očkuje proti koronavírusu. Do utorka zaznamenal SÚKL desať hlásení podozrenia na nežiadúce účinky vakcíny Comirnaty. V absolútnej väčšine ide o prechodné prejavy podobné chrípke alebo viróze s bolesťou hlavy, zimnicou, žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťou svalov a kĺbov alebo o reakciu okolo miesta vpichu, teda opuch či bolesť.

"Ide o známe a očakávané reakcie, ktoré sa po tomto očkovaní vyskytujú veľmi často, ale väčšinou v miernej alebo strednej intenzite a vymiznú v priebehu hodín až dní. V troch prípadoch bola nahlásená reakcia, ktorá vyzerala ako začínajúci prejav alergie, k rozvinutiu žiadnych závažných prejavov však nedošlo," povedala pre iDNES.cz hovorkyňa SÚKL Klára Brunclíková.

Ukrajinská opozícia spustila petíciu za dovoz ruskej vakcíny Sputnik V
Odmietnutie Kyjeva zaregistrovať Sputnik V sa zmenilo na politický spor, pričom ukrajinská opozícia spustila petíciu pre tých, ktorí sa chcú zaočkovať ruskou vakcínou, informuje portál RT. Vo vyhlásení opozície sa uvádza, že petícia vyžaduje pre... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Marek Molnár