Ukrajinská opozícia spustila petíciu za dovoz ruskej vakcíny Sputnik V
06 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Odmietnutie Kyjeva zaregistrovať Sputnik V sa zmenilo na politický spor, pričom ukrajinská opozícia spustila petíciu pre tých, ktorí sa chcú zaočkovať ruskou vakcínou, informuje portál RT. Vo vyhlásení opozície sa uvádza, že petícia vyžaduje pre ukrajinských občanov prístup k vakcíne proti Covid-19, ktorá môže byť sprístupnená čo najskôr.


Predstaviteľ mladšej generácie Arťom Marčevskij uviedol, že zdržaním prístupu k vakcíne „úrady sa zjavne nestarajú o životy a zdravie ľudí. Iniciujeme túto zbierku podpisov s cieľom získať prístup k výrobe vakcíny,“ poznamenal a dodal, že kampaň sa začne na východe krajiny, kde prevládajú rusky hovoriace osoby, a podpora strany je najsilnejšia, pričom dúfa, že potom bude možné získať podpisy z celej krajiny.

Zdravotná sestra s „perfektným zdravím“ zomrela krátko po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti Pfizer
Zdravotnícke orgány v Portugalsku vyšetrujú náhlu smrť zdravotnej sestry z detskej chirurgie v Porte, ktorá bola údajne v „perfektnom zdravotnom stave“, po tom, čo dostala vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Ukrajinský hlavný lekár Viktor Ljaško cez víkend poprel správy, že Kyjev čoskoro zaregistruje Sputnik V, ktorý vyvinul moskovský inštitút Gamaleja. Vo svojej správe na Facebooku napísal, že tieto „fámy nezodpovedajú realite“, pretože Ukrajina použije proti COVID-19 iba tie vakcíny, ktoré úspešne prejdú „treťou fázou klinických testovaní“.

Vo vyhlásení sa objavila aj kritika vodcu opozičnej skupiny Viktora Medvedčuka, ktorý napísal, že toto rozhodnutie „nemá nič spoločné so zdravím ani so záujmami ukrajinských občanov“. Medvedčuk odmietol myšlienku, že Ukrajinci musia počkať na dokončenie posledných testov, kým príjmu vakcínu, a dodal, že „žiadna z vakcín neprešla treťou fázou klinických testov“.

Úradníci klamú, aby nemuseli zaregistrovať ruskú vakcínu, tvrdí šéf ukrajinskej lekárskej komory
Jeden z najvyššie ukrajinských postavených lekárov v krajine uviedol, že úradníci používajú nepravdivé dôvody na to, aby nezaregistrovali ruskú vakcínu Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Marek Molnár