Čierna predpoveď futurológa pre Slovensko: "Protipandemické opatrenia sú nefunkčné"
06 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Slovensko čaká čierny scenár v dôsledku dopadov prijímaných protipandemických opatrení. Tie sú nefunkčné a na vývoj situácie nemajú prakticky žiaden vplyv. Myslí si to futurológ z akadémie vied.


Pre portál Webnoviny.sk Ivan Klinec z Ekonomického ústavu SAV, ktorý je tiež členom plánovacieho výboru najväčšieho futurologického projektu na svete Millennium Project povedal viac.

Na vysvetlenie - futurológia je veda o budúcnosti. Zaoberá sa možnými budúcnosťami. Pre človeka je dôležité, aby sa pozeral do budúcnosti. Príkladom je terajšia pandémia COVID-19. Ak by bol človek na ňu pripravený, ak by mal spracované scenáre čo robiť v prípade hrozby objavenia sa novej choroby, prípadne nového vírusu, mohol sa dopredu pripraviť a eliminovať takúto hrozbu.

"Slovensko by malo mať dlhodobú víziu, aby vedelo, kam speje. Malo by mať takzvanú včeliu myseľ, ktorá by mu ukazovala smer. Aké sú možné hrozby a aké sú rozvojové príležitosti. Vlády na Slovensku záujem o poznatky futurológov nemajú. Vystačia si so straníckymi expertami, ktorí pochádzajú zväčša z prostredia tých politických strán, ktoré sú pri moci." Hovorí vedec Ivan Klinec.

Ako pandémia zmenila bohoslužby? Teraz si stihnete aj ošúpať zemiaky, smeje sa kňaz
Nečakanú revolúciu zažila vďaka pandémii aj profesia kňazov. Ľudia nemohli chodiť do kostolov, a tak sa zaviedli online prenosy. Jedným z progresívnych farárov je Jan Lukeš, ktorý sa nebál priniesť do tradične konzervatívnych chrámov modernú... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


"Dá sa povedať, že na Slovensku reformy existujú iba v podobe radikálnej reformnej rétoriky. Reforma je, keď sa niečo nefunkčné zmení. To znamená, zreformuje, a to tak, aby sa to stalo funkčným. Na Slovensku sa napriek radikálnej reformnej rétorike všetko mení k horšiemu, a to samovývojom. Reformy teda ani neexistujú." Konštatuje Ivan Klinec.

"Slovensko čaká čierny scenár v dôsledku dopadov prijímaných protipandemických opatrení. Tie sú na jednej strane nefunkčné a na vývoj situácie nemajú prakticky žiaden vplyv. Na druhej strane majú vysoko deštruktívny dopad na ekonomiku, podnikateľov a všetky sektory spoločnosti. Slovensko sa bude z dôsledkov prijímaných protipandemických opatrení zotavovať veľmi dlho. Jeden zo scenárov je, že sa ani nezotaví." Varuje futurológ.

WHO varuje, že pandémia Covid-19 nie je ani posledná ani "tá najväčšia"
Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie varovali, že hoci pandémia koronavírusu bola veľmi závažná, „nemusí byť nevyhnutne tá najväčšia“, a že svet sa bude musieť naučiť s Covid-19 žiť, informuje Guardian. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


"Očkovanie nie je všeliek. Človek sa nemôže dať očkovať proti chrípke, žltačke, kliešťom, koronavírusu a podobne. Také množstvo očkovaní rozvráti jeho imunitný systém a realita potom bude ešte horšia." hovorí Ivan Klinec. Kladie dôraz na prevenciu.

Za najväčšiu výzvu v najbližších desiatich či dvadsiatich rokoch pre Slovensko Ivan Klinec považuje "prežiť ako samostatný štát".

A pripomína - "najvážnejší globálny problém súčasnosti je globálna absencia etického kódexu. Človek musí opäť inkorporovať etiku do svojho správania. Musí tak urobiť ako jednotlivec, a aj ako spoločnosť i ako civilizácia.  Človek je postavený pred latku vedomej evolúcie, to znamená inkorporácie základných etických princípov do svojho správania a činnosti. Buď túto latku preskočí, alebo vyhynie."

Pandémia očami fyzika: Ľudia by sa už konečne mali dozvedieť pravdu
COVID-19 sa prenáša kvapôčkami ako chrípka, a preto nás pred ním ochráni rúško. To je podľa fyzika Ladislava Andreya najväčší omyl, ktorý vyprodukovala vláda a dlhý zoznam mediálnych odborníkov, informuje portál Nova. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Timotej Dudka