ÚVO žiada vicepremiéra Holého, aby stiahol zákon o verejnom obstarávaní
05 | 01 | 2021 I sefredaktor
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák požiadal vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina) o stiahnutie novely zákona o verejnom obstarávaní  Urobil tak na základe zásadnej pripomienky generálnej prokuratúry, informovala TASR.

Podľa prokuratúry úrad vicepremiéra Holého nemá kompetenciu predkladať legislatívne zmeny zákona o verejnom obstarávaní. Hlivák uviedol, že ÚVO má primárnu a výlučnú legislatívnu iniciatívu v oblasti zmien a doplnkov zákona o verejnom obstarávaní.

ÚVO zdôrazňuje, že v súvislosti s prípravou a predložením návrhu zákona do legislatívneho procesu nebol dodržaný kompetenčný zákon. Vzhľadom na stanovisko GP je tiež podľa ÚVO zrejmé, že v dôsledku porušenia kompetenčného rámca bola porušená aj zásada legality, ktorá je upravená v Ústave SR.

"Listom som preto pána vicepremiéra Štefana Holého požiadal o jeho stiahnutie z legislatívneho procesu. Zároveň som ho požiadal, aby prehodnotil svoj nesúhlas s tým, aby náš úrad mohol predložiť do legislatívneho procesu zásadnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú sme vypracovali v širokej odbornej diskusii a ktorú som pánovi Holému predložil ešte v októbri," dodal Hlivák.