Irán obohacuje urán nad 20 percent. Čína vyzvala k zdržanlivosti
05 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Peking vyzval všetky strany, aby sa usilovali o diplomatické vyriešenie situácie po tom, čo Teherán oznámil, že obnovil obohacovanie uránu nad 20 percent, informuje portál RT.


Irán v pondelok oznámil, že obnovil obohacovanie uránu o 3,67 % viac, než bolo dohodnuté v Spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA) z roku 2015. Ide o takzvanú jadrovú dohodu, od ktorej odstúpila americká administratíva prezidenta Donalda Trumpa, aj keď jeho predchodca Barack Obama sa o jej prijatie zasadil významnou mieru.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunyingová na pravidelnom tlačovom brífingu vyzvala na „pokoj a zdržanlivosť“.

"Situácia je veľmi zložitá a citlivá," uviedla Chunyingová. Vyzvala všetky strany, aby podnikli správne a nevyhnutné kroky na dosiahnutie komplexnej dohody o iránskom jadrovom programe a aby sa vyhli krokom, ktoré môžu situáciu zhoršiť.

"Najvyššou prioritou je, aby všetky strany tlačili na USA, aby sa čo najskôr a bezpodmienečne vrátili ku komplexnej dohode a aby tiež zrušili príslušné sankcie," dodala.

Ukrajina potrebuje vakcíny proti Covid-19. Pomoc z Ruska odmieta
Kyjev odmietol ruskú vakcínu proti Covid-19 aj napriek tomu, že Ukrajina má problémy získať očkovaciu látku z Veľkej Británie a USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Marek Molnár


V roku 2015 dosiahli stáli členovia Rady bezpečnosti OSN, USA, Spojené kráľovstvo, Rusko, Francúzsko, Čína a Nemecko dohodu s Iránom o jadrovom programe Teheránu. V rámci dohody bolo obohacovanie uránu obmedzené a sankcie na Irán boli odstránené.

Teherán sa začal od jadrovej dohody vzďaľovať v roku 2019, keď zmluvu vypovedal Donalda Trumpa  rok predtým. Odstúpenie USA od dohody sprevádzali ochromujúce sankcie proti Irán.

Ľudia, ktorí nedôverujú indickej vakcíne proti Covid-19, sú „mentálne postihnutí“, tvrdí indický minister
Ľudia, ktorí majú výhrady k novo schválenej indickej vakcíne proti Covid-19, sú pravdepodobne značne slabomyseľní, vyhlásil indický minister pre ropu a zemný plyn Dharmendra Pradhan, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Marek Molnár