VEĽKÝ RESET: Ako môže vyzerať budúcnosť v roku 2021 (Graham Dockery)
04 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Grahama Dockeryho (Russia Today)



Ak sme si mysleli, že po vyvinutí vakcíny proti koronavírusu sa svet vráti do normálu, mýlili sme sa. Niektoré elity majú v pláne zaviesť veľký reset, vysvetľuje pre portál Russia Today Graham Dockery.




Pretože lockdowny a rúška sa za posledný rok stali súčasťou každodenného života, politici po celom svete požiadali svojich občanov, aby prijali „Nový normál“Toto slovné spojenie sa stalo všadeprítomným, ale keď sa objavili vakcíny, nahradila ho nová fráza „veľký reset“. Používal sa na označenie významných zmien ľudskej spoločnosti, potrebné vo svete po koronavírusu.

„Veľký reset“, ktorý v máji predstavili britský princ Charles a Klaus Schwab zo Svetového ekonomického fóra, je ambicióznym plánom na vytvorenie rovnocennejšej, bezhotovostnejšej, integrovanejšej a udržateľnejšej globálnej spoločnosti. Názory na tento plán sú rozdielne. No nech už je váš akýkoľvek, tu je pohľad na „nový normál“, ktorý nás čaká v roku 2021 a neskôr.

Trump obviňuje CDC z nafukovania čísel, keď USA prekonali 20 miliónov prípadov Covidu
03 | 01 | 2021 | Diana Zaťková

Očkovacie pasy pre všetkých

Aj Svetové ekonomické fórum (SEF) uznalo, že vydávanie imunitných pasov alebo očkovacích osvedčení môže byť pre občanov kontroverznéTo však nezastavilo vlády, aby sa s touto myšlienkou pohrávali.

Británia skúma myšlienku vytvorenia digitálnej databázy „pasu slobody“.  Umožňovala by prístup na verejné miesta iba ľuďom, ktorí môžu dokázať negatívny test na koronu. Írsko a Izrael diskutovali o zákaze vstupu neočkovaných osôb do určitých priestorov. Francúzsko môže nezaočkovaným zakázať verejnú dopravu .

Obhajcovia občianskych slobôd takéto kroky tvrdo kritizovali, ale tých, ktorí ich presadzujú, to nezaujíma. "Pripravte sa na formu zdravotného pasu už teraz. Poznám všetky námietky, ale stane sa to. Je to jediný spôsob, ako bude svet fungovať, a aby lockdowny už neboli výlučným opatrením," napísal minulý týždeň bývalý britský premiér Tony Blair .

Rozklad Západu sa už začal, tvrdí ruský ekonóm
03 | 01 | 2021 | sefredaktor


Vlády možno nebudú schopné prinútiť občanov, aby si nechali pichnúť vedľajšími účinkami prešpikovanú injekciu, no ani nebudú musieť. Leteckí prepravcovia už uviedli, že v budúcom roku budú vyžadovať dôkaz o očkovaní, takže cestujúci majú jednoduchú voľbu: vezmite si vakcínu alebo zostaňte doma.
Digitálna identita a skóre sociálneho kreditu

Záznam o očkovaní je iba jedným aspektom vašej identity, ku ktorej chcú mať prístup architekti veľkého resetu. V príspevku na Štedrý večer predstavilo SEF ambiciózny plán na vytvorenie aplikácie digitálnej identity.  Je zameraná na poskytnutie oficiálnej identity viac ako miliarde ľudí na celom svete, o ktorej sa hovorí, že ju nemá. Cieľ registrácia svetovej populácie zdieľa aj OSN.

Aplikácia navrhovaná SEF by umožnila používateľom prepojiť sa s „inteligentnými mestami“, zdravotnými a finančnými službami, poskytovateľmi cestovania a nakupovania a vládnymi oddeleniami. Spolu s myšlienkou zdravotných pasov si možno ľahko predstaviť svet, kde by bolo možné neočkovaných vylúčiť zo životne dôležitých služieb.

Osem katastrof, ku ktorým v roku 2021 určite nedôjde (Thomas Fricke)
Komentár Thomasa Frickea (Der Spiegel) Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Medzinárodný menový fond zašiel o krok ďalej. Tento mesiac navrhuje, aby sa na skenovanie príspevkov osôb na sociálnych sieťach mohli použiť algoritmy umelej inteligencie na určenie ich kreditného skóre. Vytvorili ste príliš veľa anti-vaxových príspevkov na Facebooku? Prepáč, kamoš, pôžička zamietnutá.
Nerovnosť na steroidoch

Navrhovatelia Veľkého resetu hovoria o budovaní rovnomernejšej a spravodlivejšej ekonomiky po Covide. Dnešná ekonomika vyzerá skôr ako stredoveký feudalizmus s malou skupinou miliardárov na vrchole a nami ostatnými na spodku.

Odstávky boli pre majiteľov malých firiem katastrofálne. Napríklad v San Franciscu došlo k zatvoreniu polovice malých podnikov, kým New Orleans, ktorý je veľmi závislý od cestovného ruchu a pohostinstva, stratil 45 percent malých podnikov. Situácia na celom svete je rovnaká, v krajinách ako Írsko, ktoré túto zimu zaviedli druhý lockdown, kolabuje ešte viac firiem.

Päť prezidentských volieb, ktoré môžu otriasť svetom v roku 2021(Frances Martel)
Komentár Francesa Martela (Breitbart) Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Svetovým miliardárom sa však úžasne darí. Americkí titani zvýšili bohatstvo od začiatku pandémie takmer o bilión dolárov. Spoločnosť Amazon dosiahla za druhý štvrťrok v roku 2020 vynikajúce výsledky, keď v zarobila 89 miliárd dolárov a majetok generálneho riaditeľa Jeffa Bezosa vzrástol na 200 miliárd dolárov.

Kombinované bohatstvo 12 najbohatších Američanov - vrátane generálneho riaditeľa Facebooku Marka Zuckerberga a výkonného riaditeľa spoločnosti Microsoft a evanjelistu vakcín Billa Gatesa - vzrástlo o ohromujúcich 40 percent.

Keďže výluky budú pokračovať do roku 2021, nič nenasvedčuje tomu, že sa tento trend v blízkej budúcnosti zvráti.

V lete budeme masívne cestovať, tvrdí šéf Tui
Podľa šéfa najväčšej európskej cestovnej kancelárie Tui Fritza Joussena krízu v cestovnom ruchu spôsobenú koronakrízou vystrieda boom. Tui chce okrem iného opäť poslať na more posilnenú flotilu výletných lodí, píše nemecký portál n-tv.de.... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


To všetko je dobré pre svet, ktorý si predstavuje SEF. Podľa notoricky známeho propagačného videa tejto organizácie do roku 2030 priemerný človek „nebude vlastniť nič a bude šťastný“Tovar a služby sa budú namiesto toho požičiavať od spoločností a dodávať pomocou dronov. Poskytovať ich bude môcť iba operátor ako napríklad Amazon.
Nový tlak na ochranárstvo

Predtým, ako udrel koronavírus, bola klimatická zmena  - skutočný, ale značne spolitizovaný problém - témou vlád celého sveta. Vodcovia sa navzájom predbiehali, kto oznámili skoršie dátumy postupného ukončenia využívania fosílnych palív.

Navrhovatelia veľkého reštartu sa od nich nelíšia a predpokladajú zavedenie globálneho systému dane z uhlíka do roku 2030, v ktorom občania budú jesť mäso ako občasnú pochúťku, nie ako základ. Pre dobro životného prostredia.

Peking pripravuje odvetu potom, čo newyorská burza vykopla čínske spoločnosti
03 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Svetoví lídri pravdepodobne odštartujú rok 2021 obnovením záväzkov budúcnosti bez uhlíka nehľadiac na cenu. Napríklad Joe Biden sľúbil, že USA sa vrátia k Parížskej dohode o klíme hneď po jeho nástupe do funkcie.

Kým priemerný človek môže v najbližších mesiacoch a rokoch za privilégium šoférovať auto alebo jesť rezeň platiť o niečo viac, skutočnú zmenu podľa SEF pocíti od roku 2030. Zmena klímy totiž vyženie z domovov miliardu ľudí a vytvorí nevídanú utečeneckú vlnu. Podľa podmienok veľkého resetu budeme musieť urobiť viac pre prijímanie a integrovanie utečencov.

Pre západ znamená vlna klimatických utečencov väčšiu konkurenciu na trhu pracovných miest a rastúcu podtriedu v krajinách, ktoré ich prijímajú. Dostanú však tiež príležitosť nič nevlastniť a byť šťastní, rovnako ako my ostatní.

Čínsky vírus nie je čínsky, tvrdí Peking
03 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Svetové ekonomické fórum môže rátať s tým, že légie lokálnych aktivistov tieto zmeny presadia. Jeho mládežnícke krídlo bolo zapojené do minuloročných klimatických pochodov a vodcov tejto komunity preškolil projekt Climate Reality Project, aktivistická organizácia, ktorú prevádzkuje správca SEF Al Gore. Rátajte s tým, že keď sa v januári stretne SEF vo švajčiarskom Davose, aktivisti budú požadovať opatrenia v oblasti klímy.
Pozor! Diskusia je cenzurovaná

Keďže členovia SEF financujú vlastné aktivistické hnutia, bude ťažké rozlíšiť miestne zmeny od tých, čo ich riadia zhora nadol. V prípade snahy SEF o nové ochranárstvo sú Greta Thunbergová a British Petroleum v jednom tíme.

Pokiaľ ide o novú predstavu kapitalizmu, pápež František a Mastercard spolupracujú na tom, aby korporáciám poskytli väčšie slovo v kultúrnych a politických otázkach. V prípade zdravotnej politiky sa zdá, že SEF a väčšina svetových médií súhlasia s tým, aby sme nechali Billa Gatesa rozhodnúť o budúcnosti medicíny a prevencii chorôb.

Naď ocenil prijatie bezpečnostnej stratégie. Slovensko sa prihlásilo k EÚ a NATO
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil, že vláda schválila novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu. Ako podotkol v rozhovore pre TASR, bezpečnostné prostredie je zásadne odlišné od roku 2005, keď vznikli posledné parlamentom prijaté dokumenty. Z... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | tasr


Diskutujte o akýchkoľvek rozporoch a problémoch, ktoré sú obsiahnuté v týchto post-kovidových predpovediach, a budete označený za konšpiračného teoretika. Keďže svetoví giganti na sociálnych sieťach tvrdo zasahujú proti konšpiračnému obsahu, zostáva nám len čakať, ako bude v roku 2021 nakreslená hranica medzi „nebezpečnými“ dezinformáciami a legitímnou kritikou.

Nedá sa však povedať, že v roku 2021 bude mať Silicon Valley väčšiu kontrolu nad tým, o čom sa nebude diskutovať. Iba v roku 2020 Twitter cenzuroval prezidenta Spojených štátov a zakázal noviny za hlásenie škodlivých informácií o jeho protivníkovi.

Uprostred globálnych otrasov vyvolaných pandémiou koronavírusu je ľahké si predstaviť, že svetoví vodcovia a korporácie využívajú chaos na zavedenie väčšej kontroly nad obyvateľstvom. Sám princ Charles dokonca označil naše nepokojné časy za „zlatú príležitosť“, ako dosiahnuť „veľké vízie zmeny“.

Viete aké sú platy našich ústavných činiteľov? Z výšky niektorých z nich sa vám zatočí hlava
Suverénom vo výške mesačného platu je prezidentka Čaputová, za ktorou s poriadnym odstupom nasleduje premiér a tretiu priečku obsadil predseda parlamentu. Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Avšak vplyvní a mocní, ktorí cestujú každý rok na summit Svetového ekonomického fóra v Davose, sa svojimi „skvelými“ plánmi chválili už predtým, od „Formovania sveta po kríze“ (2009) až ​​po „Veľkú  Transformáciu“ (2012).

Skutočné zavedenie veľkého resetu bude závisieť od predstavivosti a ambícií vlád a ich firemných partnerov a od toho, ako dobre tento plán obstojí zoči voči ekonomickej nevyhnutnosti a odporu verejnosti.

Najpravdepodobnejším výsledkom je, že reset bude zavedený po kúskoch. Bez ohľadu na to však budú návrhy SEF určite aj naďalej formovať diskusiu dlho potom, ako ustúpi hrozba koronavírusu.

Kuchár Pospíšil o reštauráciách po korone: "Tí, ktorí varili brečky, skončia"
Známy šéfkuchár Pavel Pospíšil v podstate súhlasí s tým, že množstvo reštaurácií neraz aj pochybnej kvality treba preriediť. Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Ivan Brožík