Peking pripravuje odvetu potom, čo newyorská burza vykopla čínske spoločnosti
03 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Čína sa zaviazala, že prijme „nevyhnutné protiopatrenia“ potom, čo sa newyorská burza cenných papierov rozhodla vykopnúť tri veľké čínske telekomunikačné spoločnosti pre predpoklad Washingtonu, že sú prepojené s armádou, informuje portál RT.




Najväčšia americká burza nasledovala žalobu niekoľkých ďalších hlavných poskytovateľov akciových indexov a v piatok oznámila, že cenné papiere spoločností China Mobile, China Telecom a China Unicom Hong Kong budú medzi 7.a 11. januárom vyradené.

Citovala príkaz prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý zakazoval americkým investorom hromadiť svoje peniaze v čínskych firmách, ktoré považoval za „komunistické čínske vojenské spoločnosti“

"Tento druh zneužívania národnej bezpečnosti a štátnej moci na potlačenie čínskych firiem nie je v súlade s trhovými pravidlami a porušuje trhovú logiku," uviedlo čínske ministerstvo obchodu vo vyhlásení zverejnenom v sobotu na svojej webovej stránke.

Napätie v Perzskom zálive sa stupňuje, na trupe tankera našli mínu
Uprostred rastúceho napätia medzi USA a Iránom bola v Perzskom zálive nariadená evakuácia posádky ropného tankera. Na trupe lode našli pripevnenú námornú mínu, ktorú museli zneškodniť, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Ministerstvo zdôraznilo, že Čína si vyhradzuje právo reagovať na krok USA „s cieľom rezolútnej ochrany legitímnych práv a záujmov čínskych spoločností“. Bolo nejasné, akú formu bude mať reakcia Pekingu.

Keď sa USA rozhodli odrezať čínskeho telekomunikačného giganta Huawei od dodávateľov čipov, čínske štátne noviny Global Times oznámili, že na spoločnosti ako Apple, Qualcomm a Boeing sa môžu vzťahovať obmedzenia typu tit-for-tat. V správe sa uvádza, že Čína môže tieto firmy zaradiť na „zoznam nedôveryhodných subjektov“ a môžu byť predmetom vyšetrovania.

Čína však stále dúfa, že americká vláda to môže splniť na polceste pri zlepšovaní bilaterálnych obchodných vzťahov, dodalo ministerstvo obchodu.

Peking: Nechceme sa stať ďalšími USA!
02 | 01 | 2021 | Diana Zaťková