Čísla samovrážd vo väzniciach sú za minulý rok desivé
03 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Samovražda Milan Lučanského v prešovskej väzbe rozpútala polemiku o tom, koľko ľudí spácha za mrežami tento hrozný čin. To číslo je ale doslova desivé.


Rok 2020 sa skončil azda najšokujúcejšie ako sa len mohol. Samovražda Milana Lučanského vo väzenskej cele nielen otriasla mnohými ľuďmi, ale aj rozprúdila veľkú debatu o tom, ako sa to mohlo stať či kto je za to vinný. Žiaľ, takýto krok nie je v našich väzniciach výnimočný, ba tých prípadov je až šokujúco veľa, informuje portál 1.pluska.sk.
Až v piatich zariadeniach sa nepokúsil o samovraždu žiadny z väzňov

Štatistiky samovrážd v slovenských väzniciach na rok 2020 aj 2019. Zdroj: Zbor väzenskej a justičnej stráže.


Zbor väzenskej a justičnej stráže eviduje ku koncu minulého roka 40 pokusov o samovraždu a štyri samovraždy. V roku 2019 bolo zaznamenaných 27 pokusov o samovraždu a štyri samovraždy čo ukazuje, že čísla tých, ktorí sa pokúsili si siahnuť na život výrazne narástli. ÚVV a ÚVTOS Banská Bystrica eviduje za rok 2019 dva pokusy o samovraždu. V roku 2020 evidoval dva pokusy o samovraždu a jednu samovraždu. V ÚVTOS Banská Bystrica -  Kráľová sa situácia zlepšila. Zariadenie za rok 2020 eviduje tri pokusy o samovraždu a dve samovraždy. ÚVV a ÚVTOS Bratislava eviduje tri pokusy o samovraždu a jednu samovraždu . V roku 2020 boli až štyri pokusy  o samovraždu, no ani jeden sa neskončil tragicky.

ÚVTOS Dubnica nad Váhom počas oboch rokov eviduje nulové prípady, rovnako je na tom aj ÚVTOS Levoča, ÚVTOS Ružomberok a ÚVTOS pre ml. Sučany. ÚVTOS Hrnčiarovce nad Parnou evidujú za rok 2019 jeden pokus o samovraždu a jednu samovraždu. V minulom roku zaznamenali až tri pokusy o samovraždu. ÚVTOS a ÚVV Ilava eviduje za rok 2019 dva pokusy o samovraždu a jednu samovraždu. V roku 2020 zaznamenali až tri pokusy o samovraždu. ÚVV a ÚVTOS Košice za rok 2019 avizoval nuly v počte pokusov o samovraždu a samovrážd, no v minulom roku pokusov o ňu bolo až šesť.

Kronen Zeitung: Záhadná samovražda exšéfa slovenskej polície
Milan Lučanský (51), bývalý slovenský policajný prezident, bol vo vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniu z korupcie. Jeho samovražda vo väzenskej cele rozvírila slovenskú politickú scénu, píše Christoph Matzl v rakúskom denníku Kronen... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Prešove sa uplynulý rok pokúsilo o samovraždu osem väzňov

ÚVTOS Košice - Šaca  mala za rok 2019 jeden pokus o samovraždu, zatiaľ, čo počas roku 2020 avizovali až štyri pokusy o ňu. ÚVTOS a ÚVV Leopoldov mal v roku 2019 až päť pokusov o samovraždu. Situácia sa však zlepšila a za minulý rok hlásia dva pokusy. ÚVV a ÚVTOS Nitra mal v roku 2019 jeden pokus o samovraždu, zatiaľ, čo v roku 2020 boli v zbore až dva pokusy. ÚVTOS Nitra-Chrenová za oba roky zaznamenala po jednom prípade pokusu o samovraždu.

ÚVV a ÚVTOS Prešov za rok 2019 avizujú štyri pokusy o samovraždu. V roku 2020 bolo až sedem pokusov o ňu a jedna samovražda. V ÚVTOS Trenčín bola v roku 2019 jedna samovražda. ÚVTOS Želiezovce evidujú za oba roky dva pokusy. ÚVV a ÚVTOS Žilina avizujú tiež za oba roky dva pokusy o samovraždu a v roku 2020 bola aj jedna samovražda.

Samovražda ruského väzenského exfunkcionára na súde
Bývalý ruský väzenský funkcionár Viktor Sviridov sa v stredu zastrelil na Chertanovskom súde v Moskve, priamo v pojednávacej miestnosti. Samovraždu spáchal vlastnou zbraňou potom, ako ho za vydieranie odsúdili na 3 roky väzenia s prísnou ochranou.... Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Natália Sollárová