Peking: Nechceme sa stať ďalšími USA!
02 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Čínsky minister zahraničia Wang Yi trvá na tom, že vzťahy medzi Čínou a USA by sa mohli zlepšiť, ak by sa obidva národy usilovali o spoluprácu a sebazdokonaľovanie, uvádza portál RT. 




Wang v rozsiahlom rozhovore uznal, že vzťah Pekingu s Washingtonom čelí „bezprecedentným ťažkostiam“. Američanov obvinil z pokusu potlačiť Čínu a vyvolať novú studenú vojnu. Uviedol, že takéto provokácie poškodzujú záujmy oboch národov a že stratégia konfrontácie je odsúdená na neúspech.

Minister zahraničných vecí poznamenal, že Washington môže mať obavy z rýchleho rozvoja Číny, ale vyzval USA, aby sa zamerali skôr na sebazdokonaľovanie , nie na blokovanie pokroku. Wang zdôraznil, že keď sa Čína stane významnejším hráčom na svetovej scéne, nebude sa pokúšať napodobňovať správanie Washingtonu.

"Nepotrebujeme svet, v ktorom by sa Čína stala ďalšími USA. To nie je racionálne ani uskutočniteľné. USA by sa skôr mali snažiť urobiť zo seba lepšiu krajinu," vyhlásil čínsky minister.

USA zúria kvôli čínsko-európskej dohode. Je jasné, kto je v roku 2020 porazený (Tom Fowdy)
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Wang povedal, že Čína  nikdy nezasahovala do vnútorných záležitostí USA a je pripravená rozvíjať vzťahy s Washingtonom na základe spolupráce a stability. Vyjadril nádej, že nastupujúca Bidenova administratíva sa vráti k rozumnému prístupu a obnoví spoluprácu medzi oboma krajinami.

Počas štyroch rokov pôsobenia prezidenta Donalda Trumpa bola Čína označená za hlavného ekonomického, politického a vojenského rivala USA. Spory o Juhočínske more a Hongkong boli vystupňované Trumpovou obchodnou vojnou a medzinárodnou kampaňou, zameranou na zaradenie čínskych technologických firiem ako napríklad Huawei na čiernu listinu. Nedávna štúdia britského však predpovedá, že Čína prekoná USA a do roku 2028 sa stane najväčšou ekonomikou sveta.

Mohol lockdown pomôcť zachrániť našu planétu? (Jonathan Watts)
Komentár Jonathana Wattsa (The Guardian) Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Diana Zaťková