Lučanského podmienky vo väzbe? Jedna lyžica a budíček každých 30 minút
01 | 01 | 2021 I

Exprezident Policajného zboru Milan Lučanský († 51), ktorý podľahol zraneniam po pokuse o samovraždu, strávil posledné týždne svojho života v nemocniciach a v tzv. kolúznej väzbe. Jedna lyžica a budíček každých tridsať minút.


V kolúznej väzbe sa ocitajú tí, ktorým doposiaľ nebola preukázaná vina, pričom sa na nich vzťahuje prezumpcia neviny, no zároveň zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že skutok sa stal a "z jeho konania alebo ďalších konkrétnych skutočností vyplýva obava, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, alebo bude inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie," píše sa v slovníku. Začína opis posledných generálových dní portál 1.pluska.sk.

V kolúznej väzbe však podľa zistení citovaného zdroja sú podmienky ešte prísnejšie ako po nastúpení do výkonu trestu. Rozmer cely je v priemere 4 až 5 m2, okrem postele. Tá má byť zväčša železná a väznení nemajú mať z bezpečnostných dôvodov k dispozícii ani príbor. "Iba jednu lyžicu. Všetko, čo dostanú na jedenie, jedia tou jedinou lyžicou. Na obed dostaneš kus mäsa. A znova, poraď si s tým lyžicou. Aj špagety sa jedia iba lyžicou. Len lyžica," uviedol zdroj.

Lučanského rodina zverejnila generálove dojímavé spomienkové video
Plný bolesti a žiaľu. Taký je posledný status na profile Milana Lučanského na facebooku. Zverejnila ho tam včera jeho rodina. Je plný bolesti a obsahuje dojímavé spomienkové video. Informuje o tom portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Michal Filek


Používať sa má zväčša erárne oblečenie a väzňov majú počas noci kontrolovať približne každú polhodinu. "Po čase už iba každú hodinu. Zapínaním svetla a silným búchaním brány. Takto je to počas celej väzby. Dôvod? Ochrana pred samovraždou," uvádza zdroj, podľa ktorého je väzňom umožnená sprcha približne dvakrát za týždeň. Podľa informácií majú mať osoby vo väzbe denne povolenú hodinovú vychádzku v priestore s vysokými múrmi a zamrežovaným stropom. Väzeň údajne nemá možnosť v cele vypnúť či zapnúť svetlo. "Umelé svetlo ti svieti celý deň, o 21.30 ho vypnú a znova zapnú o 5.30," uviedol zdroj.

Zdroj, ktorý si kolúznou väzbou sám prešiel, sa posťažoval aj na byrokratické postupy. "Ak pri zadržaní nemáš dioptrické okuliare, ktoré potrebuješ na čítanie, nedostaneš ich týždne. Lebo je na to byrokratický postup. Ani hodinky, dokonca ani doplnkové lieky. Musíš čakať na schválenie, doručenie balíčenky a následne to môže rodina poslať," uviedol.

Podľa neho to však nemá nič spoločné s preventívnou funkciou. "Len ich tam dali, aby ich zlomili," hovorí o ľuďoch, ktorí sedia v kolúznej väzbe.

Ján Čarnogurský kladie zásadné otázky k tomu, čo sa stalo Lučanskému.
Čarnogurský ako bývalý minister spravodlivosti i predseda vlády sa pýta, ako mohol byť Lučanský umiestnený na cele osamote, keď pravidlá umiestňovania na samotku sú jasne dané. Nezdá sa, že by v tomto prípade bol pre samotku dôvod. Pre vládu má aj... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020