Popoludní mimoriadne zasadne vláda, má zrušiť tzv. stretávanie sa v bublinách
31 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vo štvrtok o 15.00 h sa uskutoční mimoriadne zasadnutie vlády SR. Ministri budú online rokovať o sprísnení pandemických opatrení, ktoré majú zabrániť ďalšiemu nárastu ochorení na COVID-19.


Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) avizoval, že na rokovaní prijme vláda oparenia, ktoré začnú platiť už od polnoci, niektoré v nasledujúcich dňoch. "Najzásadnejšie z nich je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, teda vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín bude zrušené," uviedol.

Rokovanie vlády a návrh sprísnenia opatrení avizoval v stredu (30. 12.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), pôvodne navrhoval prijať opatrenia k 4. januáru 2021. Sprísnenie má zamedziť množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížiť enormný tlak na nemocnice a vytvoriť priestor na postupné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb a najrizikovejších skupín.

Kabinet na ostatnom utorkovom (29. 12.) rokovaní predĺžil núdzový stav o 40 dní, rovnako predĺžil zákaz vychádzania do 10. januára. Z tohto zákazu však vyčlenil vyše 20 výnimiek, ktoré sa týkajú nielen zabezpečenia nevyhnutných životných potrieb, ale i rekreácie či návštev blízkych. Konzílium odborníkov v utorok varovalo, že takéto opatrenia nie sú dostatočné.

Záujem o očkovanie zo strany zdravotníkov je zatiaľ na Slovensku rozpačitý
Na Slovensku sa vakcíny podávajú už štvrtým dňom. Záujem zo strany zdravotníkov však zatiaľ veľký nie je. Kým prof. Krčméry očakával už prvý víkend 1000 zaočkovaných, realita je úplne iná a dôvodom nie je nedostatok vakcín. S informáciou prišli... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Petra Demková