Británia o niekoľko hodín odíde aj z jednotného trhu EÚ, ohlási to zvon Big Ben
31 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Osud Británie "je teraz pevne v našich rukách", vyhlásil premiér Boris Johnson vo štvrtok, len niekoľko hodín pred definitívnym odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, z jej jednotného trhu. Ukončia sa tým takmer pol storočie trvajúce a často búrlivé vzťahy ostrovnej krajiny s jej európskymi susedmi v rámci EÚ.


Zložitý odchod Veľkej Británie z Európskej únie bude naplno platiť, keď zvon Big Ben v centre Londýna odbije 23.00 h miestneho času (24.00 h SEČ) a práve vtedy bude väčšina európskej pevniny vítať nový rok 2021.

Vystúpenie z EÚ, teda brexit, dominovalo britskej politike od júna 2016, keď voliči v referende tesnou väčšinou odhlasovali odchod z eurobloku. Otvorili sa tým hlboké politické a sociálne rany, ktoré sú stále boľavé, analyzuje AFP.

Prymula: Čaká nás veľmi rizikové obdobie. Na pokojný rok 2021 môžeme zabudnúť
Na normálny život si musíme ešte pár mesiacov počkať. Podľa bývalého českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu bude pandémia koronavírusu utlmovaná až na začiatku septembra budúceho roka. Krízové ​​obdobie nás však čaká v najbližších mesiacoch,... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Z právneho hľadiska odišla Británia z EÚ 31. januára, ale ocitla sa ešte v prechodnom období, pretože bolo treba dohodnúť vzájomné pobrexitové obchodné vzťahy. Rokovania o nich sa často zadrhávali, ale dohoda o voľnom obchode nakoniec vznikla na Štedrý deň.

Keď sa už toto prechodné obdobie skončí, pravidlá Európskej únie nebudú v Británii platiť a okamžitým následkom brexitu bude aj koniec slobodného pohybu vyše 500 miliónov ľudí medzi Britániou a 27 členskými krajinami EÚ.

Colné pohraničné kontroly sa prvýkrát po desaťročiach vrátia a napriek dohode o voľnom obchode sa očakávajú rady na hraniciach a narušenia dopravy kvôli dodatočnej byrokracii.

Boris Johnson označil schválenie obchodnej dohody v britskom parlamente vo štvrtok skoro ráno za "nový začiatok v dejinách našej krajiny a za štart nového vzťahu s EÚ ako s naším najväčším spojencom".

EÚ pripravuje investičný pakt s komunistickou Čínou
Členské štáty Európskej Únie politicky podporili plánovaný investičný pakt Bruselu s Pekingom, čím sa uvoľnila cesta pre dohodu medzi najväčšími ekonomickými blokmi sveta, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Diana Zaťková