Prymula: Čaká nás veľmi rizikové obdobie. Na pokojný rok 2021 môžeme zabudnúť
31 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Na normálny život si musíme ešte pár mesiacov počkať. Podľa bývalého českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu bude pandémia koronavírusu utlmovaná až na začiatku septembra budúceho roka. Krízové ​​obdobie nás však čaká v najbližších mesiacoch, informuje Magazín Plus.


Koniec epidémie podmieňuje Prymula súbehom dvoch faktorov. "Počítam, že to bude niekedy na začiatku septembra, že by sme mohli mať očkovaním pokrytú pomerne veľkú časť populácie a zároveň, že tu bude pomerne veľké percento osôb, ktoré tu chorobu prekonali. A v kombinácii týchto dvoch efektov dôjde k tomu, že sa cirkulácia vírusu výrazne obmedzí a to ochorenie už by nemalo byť také, ako ho poznáme teraz, uviedol Prymula v Českej televízii.

Šéf WHO: Pandémia COVID-19 nebude poslednou
Súčasná koronavírusová kríza nebude poslednou pandémiou vo svete a pokusy zlepšovať zdravie ľudí sú "odsúdené na neúspech" bez riešenia otázok klimatickej zmeny i dobrých životných podmienok zvierat. Uviedol to generálny riaditeľ Svetovej... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr


Nádej vidí v plošnej vakcinácii. Podľa neho vakcína nebude stopercentne chrániť pred nákazou vírusom, ale pred ťažkými priebehmi choroby.

"Tie údaje, ktoré sú k dispozícii, ukazujú to, že na navodenie plnej protekcie tej vakcíny je potreba dvojdávkovú schému, ktorá sa spravidla aplikuje s rozstupom troch týždňov a sedem dní po tej druhej dávke by mal byť človek plne chránený. Tá vakcína chráni veľmi spoľahlivo proti klinickým priebehom, zvlášť proti tým stredným a ťažkým. Chráni proti hospitalizácii a proti úmrtiu. Nechráni ale proti vlastnému prenášaniu. Človek, ktorý je úplne zdravý, môže vírus vylučovať, hoci v pomerne menšom množstve," uviedol Prymula.

WHO varuje, že pandémia Covid-19 nie je ani posledná ani "tá najväčšia"
Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie varovali, že hoci pandémia koronavírusu bola veľmi závažná, „nemusí byť nevyhnutne tá najväčšia“, a že svet sa bude musieť naučiť s Covid-19 žiť, informuje Guardian. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková