Advokáti po smrti M. Lučanského vyzývajú na diskusiu o inštitúte väzby
31 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) vyzýva po smrti Milana Lučanského na otvorenie celospoločenskej diskusie o podmienkach výkonu väzby v SR, využívaní tohto inštitútu a dodržiavaní princípu primeranosti i zdržanlivosti v trestnom práve. Pripojila sa tak k výzve Slovenskej advokátskej komory. TASR o tom informoval advokát a iniciátor IAPŠ Matej Marhavý.


Okolnosti tragickej smrti policajného exprezidenta Lučanského podľa iniciatívy výrazným spôsobom poukázali na všeobecné nedostatky praxe orgánov činných v trestnom konaní pri využívaní inštitútu väzby. „Je alarmujúce, že podmienky obvinených osôb v kolúznej väzbe sú v súčasných pomeroch horšie ako podmienky právoplatne odsúdených osôb vo výkone trestu zaradených do maximálneho stupňa stráženia,“ dodal Marhavý s tým, že do skončenia vyšetrovania nie je možné povedať, či tieto nedostatky mohli mať vplyv aj v prípade Lučanského.

Advokátska komora vyzýva rešpektovať princíp prezumpcie neviny
Slovenská advokátska komora podporuje nezávislé vyšetrenie okolností úmrtia obvineného Milana Lučanského a vyzýva na otvorenie poctivej celospoločenskej diskusie o podmienkach výkonu väzby v SR, využívania tohto inštitútu a dodržiavaní princípu... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


IAPŠ považuje za nevyhnutné, aby bola v tejto súvislosti vytvorená osobitná vyšetrovacia komisia s účasťou Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

Iniciatíva považuje držanie obvinených osôb 23 hodín denne v celách s ubytovacou plochou štyri metre štvorcové na jedného väzňa vo vynútenej nečinnosti bez možností iných aktivít mimo cely za neľudské zaobchádzanie. „Obmedzenia ako obmedzenie počtu rodinných návštev a dohľad nad týmito návštevami predstavujú zásah do práv osôb vo väzbe podľa článku 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach,“ argumentuje iniciatíva.

Na osobu vo väzbe sa vzťahuje prezumpcia neviny. „Zo strany štátu nie je možné dopustiť, aby samotná väzba zanechala na obvinenom trvalé psychické alebo fyzické následky alebo ho motivovala k samovražedným sklonom,“ podotkla IAPŠ. Ďalej uviedla, že väzba môže slúžiť len ako zabezpečovací prostriedok na nevyhnutnú dobu.

"Vyhlasovať o zadržanom, že je hlavou mafie, je trestný čin", tvrdí Radačovský
Byť vo vyšetrovacej väzbe a byť obvinený neznamená byť vinným. Ak to niekto nevie, znamená to len, že buď ide o vedomé porušovanie zákonov, alebo právne bezvedomie. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Ivan Brožík