Rizman ako "prvý pán" spolu s prezidentkou túžia po obyčajnom, normálnom a šťastnom živote
30 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Bývalý aktivista Juraj Rizman, bývalý kolega Zuzany Čaputovej v právnickom združení, neskôr aj jej - dnes už bývalý - poradca v prezidentskom paláci a v súčasnosti poradca podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu je už takmer  rok oficiálnym partnerom slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Ľahké to však asi v tomto vzťahu nemá, píše Pluska


Juraj Rizman tvrdí, že po prezidentke Zuzane Čaputovej v práci nepokukoval „jedným očkom", ale rovno oboma očami. Zamilovaná dvojica sa pozná roky, dokopy ich dalo riešenie problému s povestnou Pezinskou skládkou a neskôr aj snaha o zrušenie Mečiarových amnestií vo Via Iuris. Ich vzťah však nie je klasickou love story, pretože záležitosti srdca a spontánnosť musia často ustúpiť protokolu. Píše portál 1.pluska.sk.

„Stal som sa partnerom hlavy štátu a tam už došlo aj na protokol a ďalšie veci, ktoré sa týkajú reprezentácie. Poznáme sa 13 rokov. Keď sme sa zoznámili, tak každý z nás mal svoju rodinu. Život to tak napísal, že sa nám vzťahy rozpadli a v čase, keď sme sa dali dokopy, tak sme boli obaja slobodní ľudia,“ poznamenal Rizman, ktorý pre vzťah s prezidentkou odišiel z prezidentského paláca.

Dalo by sa povedať, že išiel „na horšie“, keďže z poradcu prezidentky sa stal poradcom „len“ podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí). „My to totiž s konfliktom záujmov berieme vážne,“ podotkol na margo svojho odchodu z tímu hlavy štátu, čím naznačil, že mu bol vzťah omnoho prednejší.

Čaputová predstavila prvých ľudí z tímu! Sú nimi Leško, Rizman, Strižinec
Zvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová si do paláca vezme Mariána Leška ako poradcu pre vnútornú politiku, Juraja Rizmana, ktorý jej bude radiť v otázkach životného prostredia a občianskej spoločnosti a hovorcu jej bude robiť Martin Strižinec. Mená... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Je všeobecne známe, že najvyšší ústavní činitelia sa nikdy nepohybujú bez ochranky a výnimkou nie je ani prezidentka. Tá svoju ochranu napríklad ani nemá právo odmietnuť, a tak s bodygardami chodila aj na rande. „Nie je úplne jednoduché ísť von s dámou, ktorá je neustále strážená ďalšími mužmi. Ja som si z toho istý čas aj robil vtipy, že ideme von a ona si so sebou prinesie ďalších štyroch chlapov. V niektorých momentoch to tak naozaj vyzeralo. Musel som sa naučiť veľa nových vecí,“ vyhlásil Rizman. To, že by prišiel po prezidentku a niekam ju vzal autom, sa stať nemôže. „Môže sa stať, že ma ona zoberie do auta. Ja môžem šoférovať s tým, že idem za kolónou a musím dodržiavať predpisy. Oni nie vždy, hoci zväčša ich dodržiavajú,“ poznamenal.

V rozhovore Rizman prezradil aj to, ako sa v súkromí oslovujú. Dnes tak už vieme, že prezidentka volá doma svojho partnera Juraj a on ju Zuzka. Na verejnosti jej však vyká. „Vzťah je úplne normálny. Keď však absolvujeme čokoľvek, čo je vonku, tak aj ja volám pani prezidentku pani prezidentka,“ vysvetlil. Ak by ste si mysleli, že partner hlavy štátu má všade otvorené dvere a po paláci si chodí ako po vlastnom, mýlili by ste sa. „Keď idem za pani prezidentkou, tak idem k nej, môžem tam prísť, ale pohyb je reštriktívny aj pre zamestnancov. Sú miesta, kam sa dostanete, len ak sa tam máte dostať,“ vysvetlil Rizman.

Juraj Rizman nie je typickým „prvým pánom" a preto so Zuzanou Čaputovou chodí len na neoficiálne podujatia, akým bola napríklad prednedávnom návšteva Divadla Astorka. Aj do zahraničia cestoval s prezidentkou len vtedy, keď bol zamestnancom jej kancelárie a to len vtedy, ak mal pracovnú úlohu v delegácii. Postavenie partnera prezidentky nie je nijako upravené ani legislatívne. Rizman preto hlavu štátu na oficiálnych cestách nesprevádza.

MIMORIADNE: Prezidentka Čaputová má nového muža
Dlhoročná spolupráca v občianskom združení Via iuris a neskôr aj v prezidentskom paláci vyústila do spoločného vťahu prezidentky Zuzany Čaputovej a jej novej lásky. Správu priniesol portál Topky.sk. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Gabriel Matta


Rizman vyzdvihol, ako prezidentka prispela k akceptácii Slovenska v zahraničí a to najmä svojím postojom k ekológii, ale aj k dodržiavaniu právneho štátu „Toto doma nevieme poriadne doceniť,“ poznamenal kriticky. Pre citovaný zdroj poznamenal, že pred voľbami, ale aj po nich sa objavovali názory, ktoré spochybňovali schopnosti pani prezidentky v oblasti zahraničnej politiky a reprezentácie Slovenska v zahraničí. „Myslím, že prijatia pani prezidentky u Svätého Otca, viacerých kráľov a kráľovien či rokovania s prezidentmi Nemecka, Francúzska, ale napríklad aj Estónska, Fínska, Izraela, Slovinska či všetkých našich susedných štátov sú jasným dôkazom o tom, že obavy neboli na mieste.

Baví sa o politike aj doma s partnerkou? „To sa nedá o politike sa nebaviť,“ poznamenal Juraj Rizman s tým, že úrad prezidentky si vyžaduje osobu, ktorá sa mu venuje 24 hodín a sedem dní v týždni. „Snažíme sa súkromný čas držať si pre súkromie, venovať sa iným veciam, venovať sa deťom, rodine, priateľom, koníčkom, ktoré máme, ale dostane sa aj na toto,“ poznamenal a zároveň dodal, že sa s prezidentkou nie vždy zhodnú. „Myslím, že by si ma nevážila, ak by som bol takým tým ,pritakávačom‘,“ povedal na margo občasných nezhôd.

Podľa Juraja Rizmana je dôležité, aby bola medzi mužmi a ženami v politike rovnováha. „Keď sa pozrieme na ostatných predstaviteľov, tak ďakujem Bohu za to, že je Zuzana Čaputová prezidentkou Slovenskej republiky,“ poznamenal a zdôraznil, že do politiky sa nechystá. „Dokiaľ bude prezidentka prezidentkou, tak to ani nie je možné,“ poznamenal otvorene.

Do budúcnosti by chcel byť s prezidentkou častejšie a to nielen na oficialitách, ale aj vonku. Dvojica spolu strávila aj Vianoce, ktoré však Rizman delil medzi svoju rodinu, ale aj rodinu prezidentky. „Plány máme a je to úplne obyčajný život, šťastie, ktoré chcete mať, byť s tým milovaným alebo milovanou. Je to úplne rovnaké ako u všetkých ostatných,“ poznamenal. A ako prezidentka vníma súčasnú situáciu podľa svojho partnera Juraja Rizmana? „Prezidentka je neuveriteľná optimistka, ja som skôr pesimista, ktorý sa dá radšej milo prekvapiť. Prezidentka verí, že bude dobre a všetko zvládneme,“ povedal napokon s tým, že o každý dobrý výsledok sa treba pobiť.

Vyznanie lásky, aké prezidentka Čaputová od svojho priateľa zrejme nečakala
Prezidentka Zuzana Čaputová už istý čas tvorí pár s Jurajom Rizmanom, pre ktorú bol tento muž ochotný zmeniť si aj svoj imidž. Odstrihol si cop a vybral z ucha náušnicu. A keby len to, stal sa z neho aj romantik. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.