Rakúski politici rozhádaní kvôli očkovaniu proti koronavírusu
30 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Rakúska FPÖ hovorí o očkovacej propagandistickej show v štýle niekdajšieho Východného bloku


Pokým rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) označil odštartovanie očkovania proti koronavírusu za historický moment, FPÖ hovorí „o novom dne“ a ohrození rizikových pacientov. SPÖ zas apeluje na občanov, aby sa dali zaočkovať, a NEOS nástojí na jasnom očkovacom pláne, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


Šéfka SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová, ktorá pred tým, než vstúpila do politiky, pôsobila ako epidemiologička, prostredníctvom Twitteru apelovala na ľudí, aby sa dali zaočkovať. „Každý, kto sa zaočkuje proti COVIDu-19, pomáha zastaviť pandémiu. Kto chráni seba, chráni aj ostatných. Potrebný je zdravý rozum a sila presviedčania, treba vedieť načúvať a vysvetľovať,“ – napísala líderka rakúskych sociálnych demokratov.


Podľa rakúskych novín už deň predtým na Facebooku označila očkovanie za skvelú možnosť, ako sa vrátiť do normálneho života. Vládu súčasne požiadala o ofenzívnu informačnú kampaň.



NEOS požaduje jasný, zrozumiteľný očkovací plán

Gerald Loacker z NEOSu, ktorý má na starosti oblasť zdravotníctva, v rozhovore pre rakúsku tlačovú agentúru APA neskrýval radosť z toho, že Rakúsko už začalo očkovať prvých ľudí proti COVIDu-19. Urobilo významný krok v boji proti pandémii. Do leta by sa mala stihnúť zaočkovať celá populácia v krajine.


Vojna medzi Naďom a Beblavým. Lietali slová ako „sedlák“ či „trápny“
Aj napriek jasnému plánu očkovania, ktorý hovorí o tom, kedy sa ktoré skupiny budú vakcinovať, boli prednostne vybavení niektorí politici. A nielen oni. Okamžite sa tak začalo hovoriť o papalášskych manieroch. Olej do ohňa prilial aj bývalý... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič

Kickl (FPÖ): „Propagandistická show v štýle niekdajšieho Východného bloku“


Podľa predsedu poslaneckého klubu FPÖ Herberta Kickla sa odštartovaním očkovania proti koronavírusu dosiahlo ďalšie „nové dno“. Spolkového kancelára Sebastiana Kurza skritizoval za „propagandistickú show v štýle niekdajšieho Východného bloku“. Rizikových pacientov, ako ďalej zdôraznil Kickl, Kurz zneužil ako štatistov vo svojom propagandistickom očkovacom ťažení. Poukázal tiež na skeptický postoj FPÖ: „Vláda sa snaží vtiahnuť Rakúšanov do neistého očkovacieho dobrodružstva.“



ÖVP kritizuje kritiku, pretože jej cieľom je zneisťovanie ľudí

Podľa generálneho tajomníka ÖVP Axela Melchiora nielen predseda poslaneckého klubu FPÖ Kickl, ale aj burgenlandský krajinský predseda za SPÖ Hans Peter Doskozil patria k tomu typu politikov, ktorí dávajú prednosť zneisťovaniu ľudí a štiepeniu spoločnosti.


Doskozil totiž ešte pred Vianocami bol skôr skeptický, pokiaľ ide o rýchle schválenie očkovacej látky, a rovnako tak sa postavil aj k nedeľnej „očkovacej show“ spolkovej vlády, konštatuje na záver rakúsky denník Kronen Zeitung.


Bude mať Mikas problémy? Zmenou vyhlášky sa už zaoberá aj Generálna prokuratúra
Hlavný hygienik Ján Mikas môže mať so svojou nečakanou zmenou vyhlášky ešte problémy. Jeho krok totiž preskúmava Generálna prokuratúra. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.