Bude mať Mikas problémy? Zmenou vyhlášky sa už zaoberá aj Generálna prokuratúra
28 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Hlavný hygienik Ján Mikas môže mať so svojou nečakanou zmenou vyhlášky ešte problémy. Jeho krok totiž preskúmava Generálna prokuratúra.


Novou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, ktorá umožní osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie, a ktorá poriadne pohla žlčou nielen opozičným poslancom, ale aj rozličným politikom, už preskúmava aj Generálna prokuratúra, čo potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, informuje o tom portál sme.sk.
Osobitný režim majú aj iné povolania nielen poslanci

Podľa najnovšej vyhlášky totiž môžu niektoré osoby chodiť do práce aj napriek pozitívnemu testu na ochorenie COVID-19. Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva dnes vysvetlila, že k stanoveniu pravidiel pre osoby v osobitnom režime pristúpili po zhoršení pandemickej situácie na Slovensku. Račková tiež podotkla, že osobitný režim fungovania vybraných povolaní v čase pandémie existuje a Úrad ho v novej vyhláške bližšie opisuje a špecifikuje. Robí tak podľa nej na základe opakovaných otázok a s tým súvisiacich nejasností z praxe.

„Vírus preniká do všetkých sfér života a vrstiev populácie, preto bolo absolútne nevyhnutné nájsť spôsob, ako s čo možno najnižším epidemiologickým rizikom zachovať chod štátu a zabrániť paralýze kritickej infraštruktúry,“ uviedla ešte Račková, podľa ktorej je osobitný režim platný aj pre zdravotníkov, pracovníkov v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroenergetike. Medzi osoby so špeciálnym režimom patria i hasiči, policajti, cestári či osoby zabezpečujúce odvoz odpadu, dodáva v závere portál sme.sk.

Uhrík: „Mikas je v službách Matoviča!“ Matovič: „Chápem, že majú naložené v gatiach!“
Účasť na dnešnom hlasovaní v Národnej rade aj pozitívnych covid poslancov pobúrila opozíciu. Poslanec Uhrík chce podať trestné oznámenie, premiér ale obviňuje a varuje opozíciu. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.