Putin poslal Bidenovi list, v ktorom mu želá šťastný nový rok a žiada o užšiu spoluprácu medzi Moskvou a Washingtonom
30 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin napísal novozvolenému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi list, v ktorom mu zaželal šťastný nový rok, a vyjadril presvedčenie, že čoskoro budú spolupracovať na budovaní lepších vzťahov, informuje portál RT.


Putinova gratulácia bola súčasťou série osobných listov, ktoré poslal aj ostatným popredným svetovým lídrom a politikom vrátane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, bývalého prezidenta USA Georga W. Busha či kráľovnej Spojeného kráľovstva Alžbety II.

Podľa Kremľa Putin vo svojom liste pre Bidena poznamenal, že „pandémia Covid-19 a ďalšie výzvy, ktorým svet čelil v minulom roku, potvrdili dopyt po širokej medzinárodnej spolupráci“. Putin tiež uviedol, že Rusko a USA by mohli urobiť oveľa viac pre posilnenie stability a bezpečnosti „na regionálnej a globálnej úrovni“.

Ruský vodca tiež poslal list odchádzajúcemu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi, pričom mu zaželal „veľa zdravia, dobrú náladu a prosperitu“, ako aj „šťastie a prosperitu všetkým občanom USA“.

Trump zosadil Obamu z pozície Najobdivovanejší muž USA
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Bývalý viceprezident Biden zloží prísahu ako prezident 20. januára a nahradí Trumpa v Bielom dome. Počas posledného štvorročného funkčného obdobia sa vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou výrazne zhoršili a Kremeľ má záujem na zlepšení spolupráce.

Putin predovšetkým dúfa, že si obe strany uvedomia problémy s kontrolou zbraní, ktoré sú príčinou mnohých nezhôd v posledných niekoľkých rokoch.

Trump od svojho nástupu do funkcie v roku 2017 odstrihol USA z medzinárodných dohôd, ako sú Zmluva o jadrových silách stredného dosahu (INF) a Zmluva o otvorenom nebi. 5. februára, štrnásť dní po nástupe Bidena do funkcie, vyprší Zmluva o znížení počtu jadrových zbraní New START. Moskva opakovane žiadala Trumpa o predĺženie, čo bolo zakaždým odmietnuté, avšak novozvolený americký prezident vyjadril svoju podporu k tejto dohode.

ABSURDNÉ: Za nosenie ruskej baranice hrozí väzenie!
19-ročný Ukrajinec čelí poriadnym problémom, pretože porušil protikomunistické opatrenia tým, že si obliekol zimnú čiapku s komunistickým symbolom, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Marek Molnár