Lučanského smrť rozdeľuje slovenskú politickú scénu
30 | 12 | 2020 I sefredaktor


Slovenská politická scéna sa zhoduje v nutnosti vyšetriť okolnosti samovraždy generála Lučanského, politické aspekty tragédie vidia politici diametrálne odlišné. Ich reakcie zhrnul portál dennikn.sk.


Ak vyšetrovanie potvrdí zlyhanie, môže byť potrebné vyvodenie zodpovednosti, ale to je predčasné, poznamenal na margo možnej rezignácie ministerky spravodlivosti Kolíkovej šéf parlamentu Boris Kollár. Kolíková (Za ľudí) povedala, že o vyvodení politickej zodpovednosti premýšľala, nateraz sa však rozhodla zriadiť nezávislú komisiu, ktorá má incident prešetriť. Chce do nej pozvať aj predstaviteľov opozície, osloví prezidentku, ombudsmanku aj zástupcov advokátskej komory.





Koaličná SaS poslala do médií stanovisko, ktoré je aj reakciou predsedu Richarda Sulíka. Politici SaS sú podľa neho v šoku, no Kolíkovej rozhodnutie zriadiť vyšetrovaciu komisiu považujú za správny krok. „Je pochopiteľné, že jeho pokus o samovraždu vyvoláva viacero otázok. Ako extrémne dôležitý svedok mal určite čo povedať aj o vládnutí Smeru,“ napísala SaS.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) podľa svojej hovorkyne nemá dôvod spochybňovať vysvetlenie ministerky spravodlivosti. Šéf rezortu zároveň oceňuje zriadenie avizovanej širokej nezávislej komisie a verí v dôkladné vyšetrenie a objasnenie prípadu.

Andrej Danko - ministerka spravodlivosti nie je ministerkou inkvizície, musí okamžite odstúpiť
30 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Prezidentka Zuzana Čaputová označila Lučanského smrť za ľudskú tragédiu, no varovala pred tým, aby sa zneužil na politický nátlak na skončenie vyšetrovania káuz. „Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta pána Lučanského je ľudskou tragédiou a všetky okolnosti tohto skutku treba rýchlo a do dôsledkov vyšetriť. Zároveň však jeho čin nesmie slúžiť politickému nátlaku na ukončenie vyšetrovania káuz, ktoré súvisia s ohýbaním spravodlivosti z minulosti. Žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne,“ uviedla prezidentka vo vyhlásení.

Ministerky sa zastala jej stranícka šéfka, vicepremiéra Veronika Remišová (Za ľudí). „Mária Kolíková má našu plnú podporu. Milan Lučanský bol vo väzbe nie z rozhodnutia vlády, ale z rozhodnutia nezávislého súdu na základe dôkazov zozbieraných vyšetrovateľom,“ povedala.

Remišová povedala, že politicky sa priživovať na smutnej udalosti a zároveň spochybňovať prácu orgánov činných v trestnom konaní považuje za nemorálne. „Osobitne v situácii, keď bola prokuratúra aj elitní vyšetrovatelia vedení ľuďmi, ktorí do svojej funkcie prišli za vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ zdôraznila.

Kto z vlády nesie zodpovednosť za smrť gen. Lučanského (Rozhovor s Maricou Pirošíkovou)
Informácia o samovražde generála Milana Lučanského otriasla celým Slovenskom. Táto správa mimoriadne znepokojila aj obrovské množstvo odborníkov a to aj najmä v nadväznosti na predchádzajúce udalosti týkajúce sa pána Lučanského, ktoré viedli... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Redakcia


Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš povedal, že ministerka má jeho dôveru. Víta iniciatívu na vytvorenie vyšetrovacej komisie so zástupcami opozície a tretieho sektora. V prípade, že sa ukáže, že niekto pochybil je za to, aby bola vyvodená aj osobná zodpovednosť.“

Za ministerku Kolíkovú sa postavili aj niektorí koaliční poslanci. „Pani ministerka Kolíková má moju dôveru a dôverujem jej postupu aj v tejto veci,“ povedal člen klubu SaS Ondrej Dostál.Podpredseda parlamentu a stranícky kolega ministerky Juraj Šeliga (Za ľudí) označil Lučanského smrť za obrovskú tragédiu, ktorej je mu ľúto. Ocenil rezignáciu šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže a podporil Máriu Kolíkovú. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) zatiaľ reagoval len v utorok večer statusom na Facebooku, kde napísal, že ak niekto zlyhal, nebude chránený.

Oveľa ostrejšie reaguje opozícia: Hlas-SD Petra Pellegriniho žiada demisiu ministerky Kolíkovej. „Vládna koalícia pokračuje v deštrukcii dôvery v právny štát a jej zotrvanie na poste len potvrdí jeho ďalší morálny rozvrat,“ napísala strana v stanovisku s tým, že je pripravená podporiť zriadenie parlamentnej vyšetrovacej komisie.

Baránek: Lučanský neprežil väzbu v demokratickej krajine. To je absolútna deštrukcia akejkoľvek právnej istoty
30 | 12 | 2020 | sefredaktor


„Odstúpenie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana považuje Hlas za nedostačujúce. Vníma to ako snahu prekryť politickú zodpovednosť ministerky spravodlivosti za celú sériu okolností, ktoré viedli k tragickej udalosti,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Predseda Smeru Robert Fico nahral na Facebook video, kde útočí na novinárov, vládu, súdy aj prokurátorov. Premiér Igor Matovič by mal podľa Fica pykať. „Očakávam, že Sorosovi sluhovia ako Šeliga či Kolíková zajtra vyvesia na budove Úradu vlády SR transparent s textom: Tu sedí kat generála Lučanského. To totiž robili za Judášove zahraničné groše po vražde novinára Kuciaka a jeho priateľky. Matoviča netreba odvolávať, treba ho z úradu vyhnať,“ napísal Fico do textu priloženého k videu.

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala povedal, že „súdy, vrátane toho, ktorého som predsedom a ktorý vzal do väzby okrem iného aj Milana Lučanského, neriadi Igor Matovič ani iný politik“.

„Sudcu riadi jeho svedomie a výklad zákona. Som presvedčený o tom, že svedomie službukonajúcich sudcov Špecializovaného trestného súdu je svedomím sudcov, ktorí čítajú spisy a snažia sa vyhodnocovať výhradne tu sa nachádzajúce dôkazy a dôkazy vykonané na súde v súlade s tým, ako káže zákon. To, čo sa stalo Milanovi Lučanskému, mi je úprimne ľúto,“ povedal Hrubala.

Kaliňák: Milan Lučanský bol policajtom telom aj dušou. Bol nezákonne obvinený
Bývalý policajný prezident Milan L. bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov, ktorým ide len o vlastnú záchranu, povedal dnes na tlačovej besede bývalý minister vnútra Róbert Kaliňák. Dôvody jeho väzby považuje za „absolútne... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Gabriel Matta