Primálo objednaných vakcín za priveľa peňazí?
29 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Nie je jasné, ktorí výrobcovia vakcín v EÚ koľko inkasovali a prečo. Uniknuté údaje sa objavili na Twitteri, píše nemecký portál taz.de.


Podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej to je „dojemný moment jednoty“. Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidesová zas hovorí o „emotívnom dni pre nás všetkých“. Európska únia dodržala svoj prísľub a dodala vakcínu pre všetkých súčasne


Ale za akú cenu? Čo ponúkla Európska komisia malým startupom a veľkým farmaceutickým laboratóriám? Prečo sa práve od spoločností BioNTech a Pfizier objednalo len 300 miliónov dávok vakcíny? Na tieto otázky krátko po odštartovaní historickej očkovacej kampane Brusel odpovede nedal.


Európska únia tvrdí, že sa podarilo vyrokovať priaznivé podmienky na poskytnutie takmer 2 miliárd dávok vakcíny. Presná cena za jednu dávku momentálne podlieha povinnému utajeniu. Zverejnenie zmlúv by mohlo mať nepriaznivý dopad na celý proces obstarávania, varovala von der Leyenová.


Napriek tomu na verejnosť prenikli detaily už dávnejšie. Ako prvá ceny uviedla na Twitteri belgická štátna tajomníčka Eva De Bleekerová. EÚ mala chcieť zaplatiť 12 eur za preparát od spoločností BioNTech a Pfizer, 18 dolárov za očkovaciu látku  Moderna a len 1,78 eura za oxfordskú vakcínu AstraZeneca.


Nemecko uhýba


Ako konštatuje nemecký portál, ide však zjavne o základné tarify, ku ktorým sa po vyexpedovaní pripočítajú ešte príplatky. Informovala o tom o niekoľko dní neskôr spravodajská agentúra Reuters s odvolaním sa na interné dokumenty. Podľa nich EÚ platí za vakcínu vyvinutú spoločnosťou BioNTech 15,50 eura, teda o 3,50 eura viac, ako bola počiatočná informácia.


Táto cena je o niečo nižšia, než zaplatili USA, 19,50 dolára, za prvých 100 miliónov dávok tej istej vakcíny. Rozdiel sa vysvetľuje väčšou objednávkou. EÚ chcela spolu 300 miliónov dávok tejto očkovacej látky.


Nemecký portál taz.de ďalej pripomína, že Nemecko už teraz navýšilo svoj podiel z pôvodne plánovaných 40 miliónov dávok z objednávky EÚ na 55,8 miliónov. Ďalších 30 miliónov bolo objednaných cez národný prísľub od spoločnosti BioNTech  a 50,5 milióna od výrobcu Moderna.


Nemecká spolková vláda tak uhla európskej solidarite a rezervovala si dodatočnú národnú dodávku. Podľa správy časopisu Der Spiegel to ale nebolo nutné. BioNTech totiž následne ponúkol až do 500 miliónov očkovacích dávok, Európska únia chcela pritom mať len 300 miliónov.


Úrady sa vyjadrovať nechceli. Napriek viacerým dopytom zo strany Európskej parlamentu transparentnosť v Bruseli zostala neistá. Práve to by mohlo oslabiť dôveru v očkovaciu kampaň, obáva sa europoslanec za zelených Rasmus Andresen, píše nemecký portál taz.de.