Čekanove testy, nad ktorými mávol rukou Matovič, pomáhajú účinne pápežovi
29 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Slovenské testy od vedca Pavla Čekana, ktoré Matovič odmietol,  už pomáhajú pápežovi. František pre ne našiel vynikajúce využitie.


Prezidentka Zuzana Čaputová nedávno navštívila pápeža spolu s ministrom zahraničia Ivanom Korčokom a slovenským vedcom Pavlom Čekanom zo spoločnosti Multipex DX. Ten Františkovi daroval 10 000 PCR testov, ktoré laboratórium Európskej únie v Holandsku vyhodnotilo ako tie najkvalitnejšie na trhu. A našli využitie, pripomína web startitup.sk.


MultiplexDX testy teraz pomáhajú ľuďom v núdzi. „Prvých 4 000 testov sa použije najmä na pretestovanie obyvateľov charitných zariadení, ktoré v zimnom období prichýlili ľudí bez domova,“ informuje aktuálne portál Vatican News.

„Som šťastný, že sme mohli pomôcť dobrým ľuďom počas Vianoc a robíme dobré meno Slovensku v zahraničí,“ tvrdí Čekan. Obyvatelia Ríma, ktorí nemajú stabilnú strechu nad hlavou, sa tak teraz môžu dať otestovať na COVID-19 celkom zdarma.

Realizáciu pretestovania zabezpečuje aj Inštitút Medicina Solidale Onlus (IMES). Ide o inštitút, ktorý sa už 17 rokov venuje zápasu s ochoreniami spojenými s chudobou a zlepšovaniu prístupu k zdravotnej starostlivosti pre sociálne znevýhodnených.

Také slovenské. Čekanove testy zaradili medzi najlepšie na svete, Matovič ho kritizoval
Komentár Ivana Brožíka Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


„Diagnostika na COVID-19 umožnila prijať do ubytovacích zariadení osoby, ktoré by inak zostali na ulici,“ píše IMES v oficiálnej správe, v ktorej zároveň vyjadruje vďaku pápežovi Františkovi za túto formu pomoci.

Jednou z vecí, o ktorej hovorila prezidentka a pápež František, boli prehlbujúce sa rozdelenia v spoločnosti. „Veľmi oceňujem postoje pápeža, ktorý sa dlhodobo zastáva chudobných, sociálne slabých, ľudí v núdzi. Je veľkou inšpiráciou počúvať jeho slová o tom, aká dôležitá je láska voči každému jednému človeku bez rozdielu.“

Prezidentku so Svätým Otcom spája presvedčenie, že jednou z najdôležitejších úloh, ktorá pred nami dnes stojí, je zjednotiť naše spoločnosti, upokojiť ľudí, spojiť naše krajiny, ukázať, že v časoch naozajstného ohrozenia vieme odložiť spory a spolupracovať.

Pápež vyzval krajiny, aby zdieľali vakcínu proti ochoreniu COVID-19 s tým, že pandémia nepozná hranice. Apeloval nielen na svetových lídrov, ale aj na podniky a medzinárodné organizácie, aby „podporili spoluprácu a nesúťaženie“ a hľadali riešenie pre všetkých.

František pri príležitosti apeloval na ľudí, aby pomohli „chorým osobám a všetkým, ktorí sa v tomto období ocitli bez práce alebo v ťažkostiach z dôvodu ekonomických dôsledkov pandémie, ako aj ženám, ktoré zažívajú domáce násilie“.

Vedec Čekan Matovičovi: "Je nefér, aby som musel dokazovať, že ako vedec chcem Slovensku pomôcť"
Známy slovenský vedec, biochemik Pavol Čekan, ktorý je za niekoľkými úspechmi Slovenska vo vývoji covid-testov, sa dostal do slovnej potýčky s I. Matovičom. Je ďalším z radov tých, ktorých premiér verejne znemožnil len preto, že kritizovali postup... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Petra Demková