Beblavý: Predbehnúť babičky, zdravotníkov, učiteľov... vyžaduje žalúdok z nerezovej ocele
29 | 12 | 2020 I Michal Filek

Bývalý politik, v súčasnosti novinár a publicista Miroslav Beblavý si opäť prisadil do debaty o papalášizme našej vládnej koalície. Autor knihy o tzv. Novej šľachte pritom kritikou nešetril a vydal "Odborné stanovisko docenta papalášológie".




"Milé občiansky, milí občania, milí papaláši! V nadväznosti na aktuálne dianie sa na mňa obracia čoraz viac z vás a preto mi dovoľte zverejniť toto odborné stanovisko," píše papalášológ Beblavý.




V prvom rade ho vraj neteší utešene rastúci počet "výčinov, výtrtov, prešľapov, sedlákovín a iných papalášskych aktov". Mierne vraj síce povzbudzujú predaj jeho odbornej monografie "Nová šľachta", ale najmä zarmucujú srdcia občanov a berú im nádej.


Matovič opozícii: "Papalášizmus je brať tisíce v čistom mesačne a celý rok ho..o robiť"
Predseda vlády reagoval včera dvomi statusmi na facebooku na vlnu kritiky, ktorá sa na vládnu koalíciu zniesla za to, že povolala do parlamentu nakazených poslancov. Tí im pomohli odhlasovať predĺženie núdzového stavu. Vraj to nie je žiadny... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Michal Filek


"Chápem, že ľudia, ktorým chýba akákoľvek kultúra, si nevšimnú, že im chýba aj politická kultúra. Ale predbehnúť sa pred babičky, deduškov, zdravotníkov, učiteľov, o 5 miliónoch Slovákov ani nehovoriac a potom sa tým chváliť a vydávať to za obeť, to vyžaduje niečo viac ako len obyčajný zmysel pre papalášstvo. Vyžaduje to žalúdok z nerezovej ocele. Ak minister obrany vzdáva hold svojmu generálovi za to, že sa predbehol v rade, je to nielen sedláčina, ale je to aj priame podrývanie údajného komunikátu (asi sme nechceli ľuďom povedať, že na vakcínu treba hrdinstvo). Ak sa pod zámienkou svojej obete pre verejné blaho predbehne štátny tajomník či podpredseda parlamentu, ktorých nepozná 80 % obyvateľov štátu, prestáva to už byť rozčuľujúce a je to mrazivo úsmevné rovnakým spôsobom, akým boli úsmevné statusy Renáty Zmajkovičovej."




Papalášstvo nie je, podľa Beblavého, výsada politikov pri moci. "V banskobystrickej nemocnici sa sami pochválili, že prvú vakcínu si dala pichnúť pani riaditeľka, ktorá ani nie je zdravotníčka a hneď za ňou jej zástupca, šéf zjavne covidovo najrizikovejšieho oddelenia urológie, ale najmä poslanec SMERu. Bez ich líderstva by určite tí ostatní lekári a sestry vakcínu odmietli - chápem, museli sa obetovať a ísť prví."


„Za to, ako to robíme, pôjdeme do pekla!“ kritizuje koalíciu Miroslav Kollár
Včerajšie rokovanie v Národnej rade vyvolalo istú nevôľu aj medzi koaličnými poslancami, ktorí sa nestotožnili s tým, že voliť budú v prítomnosti pozitívnych kolegov, respektíve tých, ktorí sú v karanténe. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


No a naostatok sa Miroslav Beblavý nemohol vyhnúť rokovaniu parlamentu, kde hlavný hygienik zázračnou náhodou upravil predpisy práve včas tak, aby sa mohlo konať. "Súhlasím s komentátormi, že je to trochu prejav papalášstva, ale najmä prejav arogancie a neschopnosti."




Súčasné dianie však vraj spĺňa cenný vedecký účel - vidíme, že papalášstvo nie je výsadou nových alebo starých, kresťanov či ateistov, pravých ani ľavých, vysokých či nízkych, protikorupčných alebo naopak skorumpovaných. "Je výsadou všetkých, ktorým chýba odstup od seba samých a uvedomenie si, že byť tam hore znamená najviac zo všetkého zodpovednosť. Sú ho schopní rovnako primitívni veksláci aj sofistikovaní doktori práv. Ja im len prajem, nech sa spamätajú. A prestanú robiť hanbu sebe aj nám."


Danko: Keby nemal Kollár kolotoč na hlave, dnes by si zaslúžil (zbiť) vedierkom on
Andrej Danko dnes, ako reakciu na hlasovanie nakazených poslancov NR SR obalených v alobale, zverejnil video. Boris Kollár, podľa neho, degradoval parlament na úroveň slúžky vlády. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Michal Filek