Prezidentka: Účelové prispôsobovanie pravidiel je zlý signálom verejnosti
28 | 12 | 2020 I tasr

Účelové prispôsobovanie pravidiel je veľmi zlým signálom verejnosti a zdravotníkom, ktorí v ťažkých podmienkach zápasia o životy pacientov s novým koronavírusom. Uviedla to pre TASR prezidentka SR Zuzana Čaputová. Reagovala tak na spresnenie vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorou povolil účasť poslancov pozitívnych na ochorenie COVID-19 v parlamente.


"V situácii, keď je nanajvýš dôležité dodržiavanie prísnych epidemiologických opatrení, by nemali byť pravidlá fungovania ústavných orgánov v rozpore s tým, čo sa vyžaduje od verejnosti," povedala pre TASR Čaputová. Podotkla, že online rokovanie a hlasovanie je dávno zavedeným štandardom na všetkých úrovniach samosprávy. Podľa prezidentky tiež neexistovala ústavná prekážka, aby sa "tomuto štandardu doteraz neprispôsobila aj NR SR".

Prezidentka v pondelok podpísala novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá umožní predlžovanie núdzového stavu. Plénum ju schválilo na mimoriadnej schôdzi v pondelok. Zúčastnili sa jej aj koaliční poslanci, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19.

V nedeľu večer (27. 12.) vydal hlavný hygienik SR vyhlášku, ktorou umožnil poslancom NR SR, ministrom či prezidentke prísť do práce aj v prípade, že sú pozitívni na ochorenie COVID-19. Vyhlášku kritizujú opozičná strana Smer-SD, ĽSNS aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Chmelár: Verím, že v tomto bahne nemôžeme uviaznuť naveky
Publicista a politický analytik Eduard Chmelár zhodnotil divoké udalosti uplynulého dňa. V nezvykle dlhom statuse podrobne opísal správanie opozície, aj vládnej koalície tak, že na nich nezostala jediná nitka suchá. A na záver skonštatoval, že... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Michal Filek