Oxfordská vakcína by mohla byť uvedená na trh začiatkom januára
28 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Šéf farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca, ktorá vyvinula očkovanie proti koronavírusu na Oxfordskej univerzite, uviedol, že objavili „víťazný vzorec“ na zlepšenie účinnosti. Vakcína by mala byť schválená budúci týždeň, informuje portál Breitbart.


Výkonný riaditeľ spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot tvrdí, že jeho produkt je rovnako účinný ako vakcína Pfizer-BioNTech, ktorá ako prvá v Británii a západnom svete získala súhlas vlády. Soriot v rozhovore pre novinárov uviedol: „Myslíme si, že sme prišli na víťazný vzorec a na to, ako dosiahnuť účinnosť."

Zdroje informovali, že Regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) schváli produkt AstraZeneca/Oxford do štvrtka. Vakcína bude účinná aj proti novému kmeňu vírusu objavenému začiatkom tohto mesiaca v Británii.

Newyorská spoločnosť očkovala s podvodne získanou vakcínou
Newyorská polícia vyšetruje spoločnosť Parcare pre podozrenie, že podvodne získala vakcíny proti Covid-19 a porušila pravidlá vyhradzujúce prvé kolo očkovania pre zdravotníckych pracovníkov a obyvateľov domovov starostlivosti, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Medzi výhody vakcíny Oxford patrí, že sa môže skladovať v bežnej lekárskej chladničke a stojí len 2 až 3 libry za injekciu. Produkt Pfizer stojí asi päťkrát viac pri cene 15 libier za dávku a je potrebné ho udržiavať pri mínus 70 stupňoch Celsia. Televízia Sky News uvádza, že má byť aj bezpečnejšia pre alergikov.

Britská vláda pre Sky News uviedla: „Regulačná agentúra skúma konečné údaje z fázy troch klinických štúdií z Oxfordskej univerzity/AstraZeneca, aby zistila, či vakcína spĺňa ich prísne normy kvality, bezpečnosti a účinnosti. Teraz musíme dať MHRA čas na vykonanie dôležitej práce a musíme počkať na jej radu," dodal hovorca. V súčasnosti posudzuje agentúra MHRA aj tretiu vakcínu, ktorú vyvinula spoločnosť Moderna.

„Máme tu kult Pfizeru, kde je ihla namiesto kríža. Je to šialené!“ perlí poslanec Blaha
Poslanca Ľuboša Blahu už dávno nič tak nerozčertilo ako posledné rozhodnutie hlavného hygienika, ktorý povolil aj parlamentným poslancom s koronavírusom ísť do Národnej rady a hlasovať. Toto podľa neho už naozaj prehnal. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.