Do práce s covidom môžu ísť aj lekári, hasiči, policajti a smetiari
28 | 12 | 2020 I tasr

Možnosť pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným sa netýka len prezidentky či politikov, ale aj ďalších predstaviteľov kritickej infraštruktúry. Upozornila na to v reakcii na najnovšiu vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR hovorkyňa úradu Daša Račková.


Na určité povolania sa podľa vyhlášky vzťahuje osobitný režim fungovania v čase pandémie. "Medzi osoby v osobitnom režime, ktorých činnosť je pre fungovanie štátu nevyhnutná, nezaraďujeme iba predstaviteľov výkonnej či zákonodarnej moci. Ide aj o zdravotníkov, pracovníkov v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroenergetike. Špeciálny režim majú aj hasiči, policajti či cestári alebo osoby zabezpečujúce odvoz odpadu," vymenovala Račková.

Fico vyzval pozitívnych poslancov, aby do parlamentu nešli. Hrozí im väzením
Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval poslancov pozitívnych na COVID-19, aby nešli na pondelkovú mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Hovorí, že ak prídu, dopúšťajú sa trestného činu šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby.... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr


Osobitný režim musel ÚVZ zaviesť v období narastajúcich hospitalizácií pacientov s COVID-19 a rekordných denných prírastkov pozitívne testovaných osôb. S nimi vo vysokých počtoch pribúdajú aj úzke kontakty. "Vírus preniká do všetkých sfér života a vrstiev populácie, preto bolo absolútne nevyhnutné nájsť spôsob, ako s čo možno najnižším epidemiologickým rizikom zachovať chod štátu a zabrániť paralýze kritickej infraštruktúry," dodala Račková.

Najnovšia vyhláška umožňuje poslancom, ministrom či generálnemu prokurátorovi vykonávať prácu v prípade, ak by absenciou na pracovisku vážne ohrozili zabezpečenie chodu štátu alebo riešenie mimoriadnych úloh. Podmienkou je, aby nemali klinické príznaky ochorenia, nosili respirátory FFP2, používali rukavice, dezinfekciu či obmedzili pohyb na pracovisku. Zmena sa týka aj predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejnej ochrankyne práv a predsedu Ústavného súdu SR.

Podmanický: Toto je normálny rozvrat štátu v priamom prenose!
Bývalý poslanec SMER-u, dnes nezaradený Ján Podmanický, je zhrozený z toho, ako štát ohýba svoje vlastné nariadenia. Pre časom vyžadovali od poslancov negatívny výsledok testu na covid, dnes ženú hlasovať aj preukázateľne chorých.... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Michal Filek