Ako sa vysporiadať s toxickými členmi rodiny?
28 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Keď sa povie toxický vzťah, je pravdepodobné, že nepôjde o nič pozitívne. Toxické môžu byť nielen vzťahy milostné, ale aj tie rodinné, píše portál Novinky.cz. Ako rozpoznať toxického člena rodiny, a ako sa s jeho správaním vysporiadať?


Akokoľvek si všetci prajeme, aby naše rodinné vzťahy boli pokojné a so všetkými sme vychádzali čo najlepšie, nie vždy sa to splní. Hádky a rôzne konflikty bývajú v mnohých rodinách viac ako časté.

To ale neznamená, že musí ísť automaticky o toxický vzťah. Ak sa tak deje čas od času, nie je na občasných roztržkách nič zlé, rovnako ako v milostných vzťahoch. Dôležité je však vedieť sa aj po konflikte s dotknutými opäť uzmieriť.

Ako si vyčistiť posteľ: Ak by ste ju nečistili rok, bola by o kilo ťažšia. Za to môže odumretá koža a domáce zvieratká
Ako často by ste mali prať plachty, vankúše, periny a matrace? A kedy je čas ich vyhodiť? Odborníci pre The Guardian vysvetľujú, ako udržiavať posteľ čistú. Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Pokiaľ je ale vo vašej blízkosti niekto, kto vás pomerne často a opakovane uráža, zhadzuje, kritizuje, prípadne inak dehonestuje, a vy sa po stretnutí s ním cítite vyčerpane a bezmocne, už sa o toxického člena rodiny pravdepodobne jedná.


Toxický človek sa tiež vyznačuje tým, že sa kvôli nemu cítite vinní aj za veci, ktoré ste vôbec neurobili. Ak máte s podobnými členmi v rodine podobnú skúsenosť, treba to riešiť. Inak vás ich správanie čoskoro zničí. Jednoducho sa treba postaviť k problému čelom. Najlepšie tak, aby ste vyriešili problém, ale nezničili váš vzťah.

Dajte najavo, ako sa cítite

Vyhraďte si priestor pre seba a dotyčného, ​​s ktorým chcete hovoriť, a v pokoji mu vysvetlite, aká je situácia a čo sa vám na nej nepáči. Je totiž celkom možné, že dotyčný ani nevie, že vám svojim správaním ubližuje. Potom sa to dá pomerne jednoducho vyriešiť. Nie vždy to ale býva tak jednoduché.

Pri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba
Pri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba, ktorý ju obalí. V žalúdku ju potom rozpustia žalúdočné kyseliny. Pre TASR to povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vytvorte a presadzujte svoje hranice 

Ak dotknutý nepochopí, čo mu hovoríte, alebo bude svoje správanie úplne popierať, vytvorte si hranice, ktoré dôsledne dodržiavajte.

Môže ísť napríklad o nastavenie tém, ktoré s dotyčným nechcete vôbec preberať. Je to beh na dlhšiu trať, ale ak sa toho budete striktne držať, dotyčný si pravdepodobne časom uvedomí, že sú veci, ktoré sa vám nepáčia, a možno ich začne aj sám riešiť.

Zvážte návštevu terapeuta

Ak dotknutý naznačí, že je potrebné ťažkosti medzi vami riešiť, ale nevie ako, alebo to bude robiť nevhodne, skúste zvážiť návštevu terapeuta - obaja spoločne. Odborník dokáže po osvetlení situácie lepšie nazerať na celú problematiku, prípadne aj krotiť emócie pri vysvetľovaní, čo je zle.

Poznáte svoju krvnú skupinu? Primár popisuje jej vplyv na priebeh koronavírusu
Krvná skupina by mohla mať vplyv na závažnosť ochorenia COVID-19, u ktorého je známe, že aktivuje krvné zrážanie a ľudia s krvnou skupinou A majú väčší sklon k tvorbe zrazenín a častejšie trpia infarktmi a mŕtvicami, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Timotej Dudka

Odstrihnite ho




Ak nie je príslušný člen rodiny ochotný akokoľvek svoj prístup k vám zmeniť, je niekedy lepšie ho zo svojho života úplne odstrihnúť, prípadne ho aspoň na čas držať ďalej od seba.





Aj tu platí, že ak sa vám to podarí, ale budú vás kvôli tomu zožierať negatívne pocity, nebojte sa vyhľadať odborníka. Ten vám pomôže pochopiť, že to bol správny krok, a že najdôležitejšie je mať úctu k sebe i druhým, nie im ubližovať.





Je pravda, že sa to ľahšie hovorí, ako robí, predovšetkým u členov rodiny, ale je to veľakrát jediný spôsob, ako sa z celej situácie nezblázniť. Uvedomte si, že vaše zdravie a pohoda majú byť vždy na prvom mieste. A rodina by mala byť miestom, ktoré vám bude poskytovať bezpečie a nebude vám v nej nikto ubližovať.


Prečo je dobré na noc vypínať Wi-Fi
Podľa ruských IT špecialistov je dobré dodržiavať jednoduché pravidlá „kybernetickej hygieny“ každého pripojenia na internet. Uviedol Fbm.ru. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič