Prečo je dobré na noc vypínať Wi-Fi
08 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Podľa ruských IT špecialistov je dobré dodržiavať jednoduché pravidlá „kybernetickej hygieny“ každého pripojenia na internet.Uviedol Fbm.ru.


Ruský odborník na počítačovú bezpečnosť Oleg Sedov je presvedčený, že je bezpečnejšie na noc router od wi-fi doma či v práci vypínať. Sedov je vývojový riaditeľ divízie „Kybernetická bezpečnosť obyvateľstva“ spoločnosti Rostelecom-Solar.


Podľa Sedova síce denná či nočná doba nijakým spôsobom neovplyvňuje celkovú bezpečnosť vášho zariadenia pripojeného na internet, pretože možný útok aj tak uskutočňujú roboty. A tie nerozlišujú pracovné či voľné dni alebo denné či nočné hodiny.


Sedov tiež pripomenul jednoduché pravidlá „kybernetickej hygieny“ každého pripojenia na internet.


Budúcnosť civilného aj vojnového námorníctva je v bezposádkových plavidlách
Lodiarska divízia DLBA spoločnosti Gibbs & Cox oznámila, že podporuje revolučný program „No Manning Required, Ship“ (NOMARS) - autonómne lode, ktoré operujú po hladinách morí bez posádky. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Súhlasí s ním i ďalší špecialista Luis Corrons zo spoločnosti Avast. Prízvukuje, že v prípade obáv z ohrozenia vášho pripojenia je kľúčové, či je možný útočník v dosahu vášho wi-fi, alebo nie.



S čím pomôže IT špecialista

Odborníci pripomínajú pár dobrých rád, ktoré už ale chcú trocha IT zručností, alebo sa s nimi treba obrátiť na zodpovedného technika.


Najskôr musíte zmeniť predvolené názvy zariadení a vaše heslo. Musíte tiež nainštalovať šifrovanie WPA2 alebo WPA3. Dôležité je, aby bolo pri každom jednotlivom pripájaní požadované heslo. Pri nastavovaní smerovača môžete tiež zmeniť SSID, teda názov siete.


Špecialista by vám tiež mohol odporúčať deaktivovať WPS, pretože stlačením tohto tlačidla sa môže k sieti pripojiť ktokoľvek. Môžete tiež aktualizovať firemný softvér smerovača a použiť monitorovací nástroj.


Podľa Sergeja Kuzmenka z Roskačestva je tiež pre dobré fungovanie pripojenia na internet správne umiestnenie routera v priestoroch, kde ho používate. Zariadenie by malo byť umiestnené tak, aby mu neprekážali steny a iné prístroje. Zároveň je vhodné umiestniť router ďalej od zdrojov tepla.


Rusko čoskoro spustí pilotné testovanie svojej národnej digitálnej meny na Kryme
Krymský polostrov by mohol byť prvým ruským regiónom, kde sa bude používať digitálny rubeľ, čo môže miestnym podnikateľom pomôcť obísť sankcie, prezradil vedúci výboru pre finančný trh Štátnej dumy Anatolij Aksakov, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár