Taký „blahobyt“ prominentní obvinení v kolúznej väzbe určite nečakali
27 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenské väznice sa od jari do jesene zaplnili prominentnými väzňami, ktorí v nich čakajú na svoje súdne procesy. Ako tam trávia svoj čas a čo robia?


Za mrežami sa ocitli špičky nielen slovenskej polície, ale aj justície, známi advokáti a bohatí a vplyvní podnikatelia. Nikto z nich si zrejme ani v tom najhoršom sne nedokázal predstaviť, že raz skončí vo vyšetrovacej väzbe aj on. Život v nej je často oveľa ťažší ako majú odsúdení vo výkone trestu. A najhoršie je to v kolúznej väzbe, v ktorej prežívali Vianoce aj viacerí už spomínaní Slováci, uvádza portál 1.pluska.sk.
Z honosných víl sa sťahovali do jednej malej miestnosti

V base podľa vlastného uváženia nerobí človek takmer nič, a preto je pobyt za mrežami veľkým náporom najmä na jeho psychiku. Veď ešte aj úprava postele je prikázaná podľa presne určeného vzoru! Aj preto doľahli ťažké časy najmä na zadržaných sudcov a vplyvných ľudí z radov polície či podnikateľskej sféry. Kto by to bol ešte pred pár mesiacmi povedal, že za mrežami skončí bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, expodpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová, bývalý šéf bratislavského okresného súdu David Lindtner, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalí policajní prezidenti Tibor Gašpar a Milan Lučanský, ale ďalší ich kolegovia z vedenia polície či miliardári Jaroslav Haščák a Zoroslav Kollár s finančníkom Martinom Kvietikom.

Tí všetci sa ocitli v kolúznej väzbe, v ktorej je život diametrálne odlišný od pohodlia ich domova, kde si žili ako v bavlnke a mnohí aj obklopení luxusom. Teraz si musia vystačiť s pár štvorcovými metrami, minimum je 3,5 metra štvorcového, strohým zariadením a prídelom stravy, ktorú im varia odsúdení. A čo je najpodstatnejšie pre tento typ väzby, že sa nemôžu stretnúť so žiadnym spoluobvineným, a len tak si k nemu nemôže prísť na návštevu ani ich rodina. „Potrebuje predchádzajúci súhlas orgánov činných v trestnom konaní alebo súdu,“ vysvetlil advokát Peter Troščák. Všetci tí, ktorí sa ocitli za mrežami v takomto type väzby vravia, že sa nevedeli dočkať prepustenia alebo odsúdenia. Vo výkone trestu sú totiž podmienky pre už odsúdených oveľa lepšie.

Zsuzsovej zmenili väzenie, má tvrdý režim
Alenu Zsuzsovú presunuli z Leopoldova do väznice v Prešove. Podľa portálu Plus JEDEN DEŇ je síce pod kontrolou, ale stále osamote, nikto ju ani len nenavštívil. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

V CPZ len tvrdá posteľ, umývadlo a niečo ako toaleta

Obvinený sa do vyšetrovacej väzby dostane na základe rozhodnutia súdu, čomu predchádza zadržanie políciou a umiestnenie do cely predbežného zaistenia (CPZ). V nej je obvinený počas toho, kým polícia a prokurátor spíšu návrh na vzatie do väzby a predložia ho sudcovi na rozhodnutie. CPZ sú mrežami oddelené malé a tmavé miestnosti, kde je tvrdá posteľ, umývadlo so základnými hygienickými potrebami a niečo, čo pripomína toaletu. Zadržaný tam zostáva vo svojom oblečení, v ktorom ho zatkli. Do CPZ k zadržanému nikoho z blízkych nepustia. Z priestorových dôvodov k nemu môžu posadiť ďalšieho zadržaného, ale nikdy nie takého, u ktorého je predpoklad, že sa proti nim bude viesť spoločné trestné konanie. Pred sudcu predvádzajú zadržaného policajti do 48 hodín, pri závažnejších zločinoch do troch dní.

Ak sudca o jeho vzatí do väzby nerozhodne, okamžite je transportovaný do zariadenia na výkon väzby, ktoré sú vo väzniciach, kde si odsúdení vykonávajú trest odňatia slobody. Vo väzbe je ale iný režim, a obzvlášť v kolúznej. „Každý úkon, ktorý sa s obvineným robí, musí schváliť sudca, ktorý ho do nej vzal. Ak má nejaký výsluch v inej trestnej veci, aj ten musí schváliť sudca, spresňuje advokát Jozef Karabáš. Vo väzbe môže obvinený dostať aj „parťáka“, ale iba takého, ktorý s jeho trestnou vecou nemá nič spoločné. Oblečenie si môže ponechať svoje, nesmie byť maskáčové, no musí si ho pravidelne meniť. Môže však nosiť a erárne, v tom prípade odpadá starosť s jeho výmenou.

Aké Vianoce čakajú Haščáka, Gašpara, či Jankovskú za mrežami? Čo budú jesť na Štedrý večer?
V tomto roku skončili za mrežami skutočne „celebritné“ tváre nielen z polície, ale aj z justície či podnikateľského prostredia. Určite by každý z nich chcel stráviť Vianoce v kruhu rodiny, no pre známe kauzy musia byť tam, kde... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Drsné podmienky čakajú na obvineného v kolúznej väzbe

Vo väznici sa musí väznená osoba podrobiť aj prísnemu dennému režimu, ktorý si stanovuje každá väznica po svojom. Napríklad policajní exprezidenti Gašpar a Lučanský mali v prešovskej base budíček o 6:00, Jankovská, Kováčik či Kollár vstávajú v banskobystrickom väzení už o 5.45, rovnako i Urbancová v Leopoldove. Po rannej hygiene prichádza rad na úpravu cely, ktorá je v prešovskej väznici presne určená vzorom, a raňajky. Ak má obvinený plánované úkony súvisiace s vyšetrovaním jeho prípadu, eskortujú ho na súdy, nad lakťom ľavej ruky má vždy oranžovú pásku označujúcu, že je obvinený. Policajti zväčša za ním prichádzajú do basy. Inak môže človek vo väzbe iba čítať, počúvať rozhlas, ísť na hodinovú vychádzku na dvor či cvičiť vlastným telom. Ženy majú sprchu povolenú denne, muži dvakrát do týždňa.

V stroho zariadenej cele je iba lôžko s matracom, podhlavník, prikrývka, posteľná bielizeň, stolík, stolička, skrinka na osobné veci (fotky, knihy, časopisy, písomnosti, hodinky) a oblečenie, umývadlo s pitnou vodou, rozhlas, svetlo, signalizačné privolávacie zariadenie a oddelené hygienické zariadenie. Obvinený môže byť v cele aj sám. V skrinke s menom a číslom obvineného môže mať iba dve teplákové súpravy, tri košele či tričká, spodnú bielizeň, šľapky, alebo inú obuv bez päty, pár topánok, tenisiek a jedno pyžamo. V zime aj bundu, rukavice a čiapku. Muži majú povolený elektrický holiaci strojček, predpisy dovoľujú mať ponorný varič či rýchlovarnú kanvicu, predplatiť si môžu dennú tlač. V kolúznej väzbe je dovolené telefonovať iba s advokátom a aj to len za istých podmienok. Mobily a internet v base sú zakázané. Návštevy sa smú vo väzbe prijímať raz do mesiaca, čo ale neplatí pre kolúznu väzbu. V nej ju musí obvinenému povoliť prokurátor alebo sudca a môže si dať podmienku, že bude na ňu dohliadať, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.
Časový rozvrh dňa pre obvinených v Prešove:


  • 6:00 budíček

  • 6:05 hygiena, úprava osobných vecí, ciel,

  • 6:30 raňajky, výdaj liekov

  • 7:00 - 11:30 kontrola, vyvádzanie a predvádzanie obvinených, športová a záujmová činnosť, vzdelávanie, sledovanie TV, počúvanie rozhlasu, telefonovanie, sprchovanie, lekárske ošetrenie, odpočinok na ustlanom lôžku - ale iba v presne stanovenom čase

  • 12:00 obed

  • 12:30 - 16:30 to isté ako dopoludnia

  • 16:30 - 17:30 večera, výdaj liekov

  • do 21:45 to isté ako dopoludnia, hygiena

  • 22:00 večierka


Jankovská, Gašpar aj Haščák za mrežami len v teplákoch a s erárnou kefkou
Podmienky v cele predbežného zaistenia a vo väzbe sú často prísnejšie ako po odsúdení. Niekoľko metrov štvorcových, mreže, striktne stanovený režim dňa a skorý budíček, píše o podmienkach vo väzbe Denník N. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová