Očkovanie na Slovensku pokračuje. Kedy sa dostanete na rad?
27 | 12 | 2020 I Michal Filek

Podľa národnej očkovacej stratégie, ktorá je dostupná na webe ministerstva zdravotníctva, je potrebné preočkovať viac ako 60 - 70% populácie. Inak nedosiahneme kolektívnu ochranu spoločnosti. Ako si to teda štát predstavuje? Tému rozpracoval portál aktuality.sk. 


Po včerajšom očkovaní v Nitre podávajú oddnes vakcíny aj v nemocniciach v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Počet vakcinačných miest bude rásť. Neskôr to bude 25 a v budúcnosti by ministerstvo zdravotníctva chcelo, aby bolo 79 miest na očkovanie – vakcíny by tak postupne mali byť dostupné v každom okresnom meste SR, uviedli aktuality.sk.

Európska komisia dá Slovensku k dispozícii asi 18 miliónov vakcín. Momentálne sú k dispozícii schválené vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech. Od januára pribudne očkovacia látka od firmy Moderna.


"V oboch prípadoch ide o vakcínu typu mRNA. Bude ňou aj tá od spoločnosti CureVac. Jej schválenie sa očakáva v prvom štvrťroku 2021. Už v januári by mala byť dostupná aj vakcína spoločnosti AstraZeneca (na báze vírusového vektora), ktorú možno skladovať aj pri teplotách od 2 °C do 8 °C. Slovensko má nakontrahovaných vyše 3,6 milióna dávok tejto vakcíny," napísali aktuality.sk.

Kotleba: Očkovať cez Vianoce, nie je to naschvál?
Mariánovi Kotlebovi vadí, že s očkovaním proti koronavírusu sa na Slovensku začalo počas vianočných sviatkov. Sú tieto opatrenia realizované cez najväčšie kresťanské sviatky naschvál?“ pýta sa predseda ĽSNS a sociálnej sieti. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Pribudnú k nim postupne aj vakcíny od iných firiem. V slovenskej národnej očkovacej stratégii sa však nespomínajú iné vakcíny ako napríklad ruský Sputnik V či tá od spoločnosti Sinovac, ktorú podávajú ľuďom napríklad v Turecku či Brazílii.

V prvej vlne, podľa stratégie, podajú vakcínu zamestnancom domovov sociálnych služieb či zamestnancom zabezpečujúčim kritickú infraštruktúru štátu.  Nasledovať budú ďalšie tri vlny. Takto ich vymenovali aktuality: "V druhej vlne budú mobilné tímy chodiť po domovoch sociálnych služieb a budú očkovať ľudí v domovoch sociálnych služieb i imobilných pacientov v ich domovoch. Vakcíny podajú aj pacientom nad 65 rokov. Vakcínu podajú aj dializovaným pacientom či tým s autoimunitnými ochoreniami a tiež diabetikom či pacientom s chronickými chorobami. V tretej vlne sa dostanú na rad učitelia, obyvatelia marginalizovaných rómskych komunít, bezdomovci či azylanti. Vo štvrtej, ktorá sa očakáva okolo Veľkej noci v roku 2021, to budú obyvatelia nad 18 rokov."

Fico k očkovaniu: „Soudruzi z NDR někde udělali chybu!“
Očkovanie proti COVID-19 sa odštartovalo včera v nitrianskej nemocnici a zareagoval naň aj Robert Fico, ktorý vyzýva, rovnako ako pri testovaní, na dobrovoľnosť. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V ministerskej stratégii sa zatiaľ nepočíta s očkovaním detí. Vakcínu nebudú podávať tehotným ženám a v prvých mesiacoch roka 2020 ani tým, ktorí ochorenie covid-19 bezprostredne prekonali, alebo sú ním infikovaní. Pred očkovaním bude ľudí čakať otestovanie.

"Každý zaočkovaný človek bude mať vydanú Informačnú kartičku sledovateľnosti a očkovania s dátumom, kedy sa má vrátiť pre druhú dávku, tzv. očkovací preukaz. V budúcnosti zrejme bude prijaté opatrenie, že ľudia, ktorí sa budú vedieť preukázať, že boli zaočkovaní, nebudú musieť nosiť rúško. Takéto opatrenie však ešte na Slovensku nebolo prijaté, keďže zaočkovaných je málo a aj ich čaká ešte preočkovanie po troch týždňoch," dokončili aktuality.sk.

Očkovaciu látku vyvinutú vďaka potratom si biskup pichnúť nenechá. Radšej pôjde do väzenia
Zdravie a najmä životy nám v boji proti koronavírusu majú zachrániť vakcíny, ktoré ale nie všetci prijímajú a sú ochotní sa dať zaočkovať. Patrí medzi nich aj biskup Schneider. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.