Najvyšší súd v pondelok rozhodne o predĺžení Haščákovej väzby. Hrozí mu basa na 20 rokov
27 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Jaroslav Haščák, finančník a jeden z najbohatších Slovákov strávil Vianoce za mrežami. V pondelok sa dozvie, či tam bude aj počas Silvestra, respektíve aj v prvých týždňoch či mesiacoch budúceho roka.


V rukách polície skončil Jaroslav Haščák v utorok 1. decembra po tom, ako si ho najskôr zavolali na výsluch, a potom s ním aj s ozbrojenými kukláčmi odišli do sídla Penty. Po prehliadke jej priestorov skončil za mrežami, pretože polícia voči nemu vzniesla obvinenia súvisiace s kauzou Gorila a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, a prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry po dvoch dňoch rozhodol, že podá žiadosť na jeho väzbu.
Pred väzbou ho neuchránili ani advokátske esá z Čiech

Tú sudkyňa pre prípravné konanie Pamela Záleská napokon akceptovala, a tak finančník a spolumajiteľ spoločnosti Penta putoval do väzby. Vyhnúť sa jej mu nepomohla ani pätice obhajcov, medzi ktorými nechýbala jeho manželka Valéria, a ku ktorým sa neskôr pridal bývalý český minister vnútra a uznávaný advokát Tomáš Sokol a aj jeho krajan a ďalší uznávaný český advokát Lukáš Trojan. „Väzobné stíhanie Jaroslava H. je nezákonné a neopodstatnené,“ bránili svojho mandanta jeho právni zástupcovia Martin Škubla a Lukáš Trojan. Haščákovo trestné stíhanie hodnotil Trojan ako účelový pokus o kriminalizáciu štandardných obchodných vzťahov.

Haščákovi advokáti tiež upozorňovali na tri argumenty voči jeho väzbe a tvrdili, že dochádza k zneužívaniu inštitútov trestného konania. „Účelové vylákanie Jaroslava H. na výsluch v nesúvisiacej trestnej veci, jeho následné zadržanie a realizácia prehliadky priestorov spoločnosti Penta s nasadením Lynx Commanda boli absolútne neprimerané,“ konštatovali právni zástupcovia, podľa ktorých je Jaroslav Haščák v kolúznej väzbe bezdôvodne.

Väzba má na Haščáka aj osobný dopad, vymazali ho zo spoločnej fotografie partnerov
Zadržanie a uvalenie väzby na finančníka Jaroslava Haščáka má svoje dôsledky aj v spoločnosti Penta, ktorej je spolumajiteľom. Na spoločnej fotografii jej partnerov ho totiž už nenájdete. Jednoducho ho odtiaľ vymazali. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zlomí nahrávka Gorily väz prvému vplyvnému človeku?

Advokáti finančníka označujú údajné ovplyvňovanie svedkov prostredníctvom médií za bizarné zdôvodnenie zo strany súdu. „Vplyv Jaroslava H. a skupiny Penta na to, akým spôsobom slovenské médiá interpretujú kauzu Gorila, bol preukázateľne zanedbateľný, keďže drvivá väčšina mediálnych výstupov k tejto kauze bola pre Jaroslav H. negatívna,“ tvrdia finančníkovi obhajcovia. Prípad, pre ktorý vyšetrovateľ obvinil Haščáka súvisí s tým, ako sa pred rokmi dostal k zvukovej nahrávke Gorila, ktorá zachytávala jeho konšpiračné stretnutia s politikmi a štátnymi úradníkmi.

Vtedy mu ju za úplatok 6 miliónov korún (asi 200-tisíc eur) mal poskytnúť bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomír Arpáš, ktorého polícia zadržala 24. novembra počas akcie Božie Mlyny a v súčasnosti je tiež vo väzbe. S Haščákom zadržali aj Danu Arpášovú, ktorá pracovala v SIS ako tajná agentka. Obaja manželia mali s firmou pod kontrolou Jaroslava Haščáka uzavrieť zmluvu na fiktívne poradenské služby za 194-tisíc eur, no skutočnosti išlo podľa polície o odmenu za predaj nahrávky Gorila. O predĺžení Haščákovej väzby bude dnes rozhodovať Najvyšší súd. Finančníkovi a spolumajiteľovi Penty hrozí v prípade dokázania viny až dvadsaťročné väzenie.

Haščákovi obhájcovia: Uvalenie väzby je bezprecedentné porušenie princípov spravodlivého procesu
18 | 12 | 2020 | sefredaktor