Väzba má na Haščáka aj osobný dopad, vymazali ho zo spoločnej fotografie partnerov
19 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zadržanie a uvalenie väzby na finančníka Jaroslava Haščáka má svoje dôsledky aj v spoločnosti Penta, ktorej je spolumajiteľom. Na spoločnej fotografii jej partnerov ho totiž už nenájdete. Jednoducho ho odtiaľ vymazali.


Jaroslav Haščák stál síce pre zrode Penty a bol pri všetkých dôležitých obchodoch, ktoré uzatvárala, napriek tomu už nie je na spoločnej fotografii partnerov finančnej skupiny Penta Investments. Na začiatku mesiaca na nej boli ešte všetci piati partneri, v súčasnosti, po Haščákovom zadržaní sú už len štyria, pretože na nej chýba práve on, informuje portál index.sme.sk.
Haščák aj naďalej zostáva spoluvlastníkom Penty

Takto dnes vyzerá fotografia partnerov skupina Penta Investments. Zdroj: Penta Investments


Finančníka a spolumajiteľa Penta vyšetrovateľ z NAKA na začiatku decembra obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti a sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu ho poslala do vyšetrovacej väzby. Dôvodom mala byť zmluva na poradenské služby s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom Arpášom, ktoré mali byť fiktívne a zmluva bola, podľa prokurátora, údajne iba krytím Haščákovej platby za zvukovú nahrávku z kauzy Gorila. Haščák ale všetky obvinenia odmieta.

Iba pár hodín po je zadržaní sa však v Pente udiali zásadné zmeny. „Vzhľadom na vzniknutú situáciu sa vzdáva všetkých výkonných pozícií v investičnej skupine Penta. Naďalej zostáva jej spoluvlastníkom,“ dala oficiálne vyhlásenie finančná skupina. Riadiace pozície po Haščákovi v Pente prebral Iain Child, ktorý teraz pôsobí ako riadiaci partner divízie Buy Out. Tá zodpovedá za všetky investičné projekty Penty s výnimkou Penta Real Estate. „Podnikáme v súlade so zákonmi a naše firmy sú významnou súčasťou ekonomiky v regióne, kde poskytujú produkty a služby pre milióny zákazníkov,“ uviedol Child.

Prečo naozaj išiel Haščák do väzby? A kto bude ďalší? (Ján Čarnogurský ml.)
Komentár Jána Čarnogurského ml. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Prevzatý článok

Penta zatiaľ zmeny v akcionárskej štruktúre neplánuje

Fotografia partnerov skupiny Penta Investments ešte aj s Jaroslavom Haščákom. Zdroj Penta Investments


Na oficiálnej stránke skupiny sa síce nachádza spoločná fotografia partnerov, no Jaroslav Haščák už na nej chýba. Z tej pôvodnej jednoducho zmizla práve jeho hlava. Podľa Penty zmena vyplýva z uplatnenia zaužívanej tradície. „Penta vždy deklarovala, že na jej čele, na riadiacich pozíciách môžu byť len tí, ktorí sa každodenne venujú práci vo firme. Tomu zodpovedá aj prezentácia na webovej stránke, kde sú uvedení len tí predstavitelia, ktorí vykonávajú aktívnu rolu,“ uviedla pre Index hovorkyňa Penta Investments Lenka Vargová, podľa ktorej majitelia nad zmenou akcionárskej štruktúry neuvažujú.

„Zmeny v akcionárskej štruktúre sa nateraz neplánujú, nie sú však vylúčené. Akcionárska štruktúra Penty sa aj počas uplynulých viac ako 25 rokov niekoľkokrát menila tak, ako sa menili aj osoby aktívnych partnerov na čele Penty,“ dodala Vargová. Sťažnosťou Haščáka voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho zobral do väzby sa bude zaoberať Najvyšší súd. O Haščákovej ďalšej väzbe má rozhodovať senát v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková. „Od prvého dňa v Pente na mňa urobilo dojem to, že odpovede na obvinenia komunikujeme transparentne, a to, že plne spolupracujeme so štátnymi orgánmi pri vyšetrovaní, pričom nikto z Penty nebol za osem rokov obvinený. My by sme boli najradšej, keby sa to celé vyjasnilo a vyšetrilo,“ povedal Child ešte v máji pre Index Child.

Penta hovorí, že sa bude brániť. Podľa SaS ukáže možno Haščák na Fica
Razia v sídle finančnej skupiny Penta, ale hlavne zadržanie jedného z jej majiteľov prekvapilo najmä tých Slovákov, ktorí neverili, že niekedy dôjde aj na tohto finančníka, ktorý bol spájaný nielen s Marianom Kočnerom, ale predovšetkým s kauzou... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.