Bostonský lekár tvrdí, že po aplikovaní vakcíny Moderna zažil závažnú alergickú reakciu
27 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Lekár z Bostonu uviedol, že utrpel jednu z najhorších alergických reakcií, aké kedy zažil po aplikovaní vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Moderna, informuje portál RT.


Dr Hossein Sadrzadeh, pracovník hematológie a onkológie v Boston Medical Center, bol zaočkovaný na Štedrý večer. Zdravotnícky pracovník, ktorý má silnú alergiu na mäkkýše, uviedol, že po podaní vakcíny mu začalo biť srdce. Spočiatku si myslel, že jeho zvýšený srdcový rytmus bol spôsobený úzkosťou, ktorú mal z vakcíny.

Čoskoro si však uvedomil, že to nebude len stresom. V priebehu niekoľkých minút mu stŕpol jazyk a hrdlo, pričom išlo o reakciu, ktorú si spájal s alergiou na mäkkýše. Ešte znepokojivejšie bolo, že jeho krvný tlak klesol tak nízko, že to nebolo možné zistiť ani pomocou prístroja.

Lekár si našťastie priniesol svoju vlastnú injekciu EpiPen s adrenergným účinkom, ktorú si sám aplikoval predtým, ako ho nemocničný personál previezol na pohotovosť. Dostal niekoľko liekov, vrátane steroidov a benadrylu. V zázname z jeho návštevy v nemocnici sa uvádzalo, že bol prijatý na pohotovosť pre „dýchavičnosť, závraty a necitlivosť jazyka a hrdla po podaní vakcíny proti Covid-19“.

Vojna proti COVID-19: vakcíny prichádzajú, očkovanie sa rozbieha
26 | 12 | 2020 | TASR


Do piatku rána povedal, že sa cíti normálne. Avšak lekár naznačil, že tento incident mohol byť oveľa horší, keby neprišiel pripravený na najhoršie.

"Mám pocit, že keby som nemal pri sebe EpiPen, bol by som teraz napojení na pľúcnu ventiláciu, pretože to bolo veľmi závažné," uviedol a dodal, že to bola najhoršia alergická reakcia, akú zažil od svojich 11 rokov.

Lekár uviedol, že odporúča, aby ľudia s alergiou dostávali vakcínu v nemocničnom prostredí namiesto toho, aby ju dostali od kliniky alebo miestneho poskytovateľa.

BBC údajne získala kópiu kompletnej verzie pobrexitovej obchodnej dohody
Britská stanica BBC v piatok informovala, že získala kópiu kompletnej verzie pobrexitovej obchodnej dohody medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou. Uzavretá dohoda pritom údajne prekračuje rámec dohody, akú uzavrel euroblok s Kanadou, píše... Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR