BBC údajne získala kópiu kompletnej verzie pobrexitovej obchodnej dohody
26 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Britská stanica BBC v piatok informovala, že získala kópiu kompletnej verzie pobrexitovej obchodnej dohody medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou. Uzavretá dohoda pritom údajne prekračuje rámec dohody, akú uzavrel euroblok s Kanadou, píše agentúra Reuters.


Dokument v rozsahu 1246 strán, ktorý podľa BBC definuje každý aspekt obchodných vzťahov medzi Londýnom a Bruselom, obsahuje zhruba 800 strán príloh a dodatkov.

Jedna z príloh hovorí o kompromise, ktorý obe strany dosiahli v otázke elektromobilov. Podľa BBC ide o jasný záväzok nezvoľniť z environmentálnych noriem súvisiacich s klimatickou zmenou, ako aj mechanizmov na ich vymáhanie. Ak však v budúcnosti dôjde k "značným rozdielom", ktoré by mohli mať vplyv na sféru obchodu, majú obe strany právo na prehodnotenie dohody.

Čo všetko je súčasťou dohody medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ?
Spojené kráľovstvo a Európska únia dospeli k dohode, ktorá opisuje budúcnosť obchodných vzťahoch po brexite, avšak čo všetko je súčasťou tejto dohody? Informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Marek Molnár


K dlho očakávanej obchodnej dohode o usporiadaní vzájomných vzťahov dospeli vyjednávači Veľkej Británie a EÚ vo štvrtok. Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ sa teraz musia rozhodnúť, či sú podmienky zmluvy pre ich príslušné krajiny prijateľné.

Britský parlament plánuje hlasovať o ratifikácii spomínanej dohody 30. decembra. Očakáva sa, že poslanci zmluvu schvália, keďže prechodné obdobie, počas ktorého Británia zostáva súčasťou jednotného trhu a colnej únie, sa skončí 31. decembra. Európsky parlament rozhodne o ratifikácii obchodnej dohody s najväčšou pravdepodobnosťou až v novom roku.

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo.

Veľvyslanci krajín EÚ rokujú o obchodnej dohode medzi Britániou a Úniou
V piatok o 10.30 h zasadol Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER II) s cieľom posúdiť podmienky pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a euroblokom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckého predsedníctva v Rade EÚ... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR