Vojna proti COVID-19: vakcíny prichádzajú, očkovanie sa rozbieha
26 | 12 | 2020 I TASR
Prvých desaťtisíc vakcín proti novému druhu koronavírusu je na Slovensku a dnes sa začína očkovať.  Celkovo má Slovensko nakontrahovaných 18 miliónov vakcín. Preočkovať by sa malo 3,3 milióna obyvateľov. V prvej vlne by mali byť zaočkovaní zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Očkovacia látka bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok, informuje TASR.

Do Rakúska dorazila prvá dodávka vakcín konzorcia BioNTech/Pfizer proti novému koronavírusu v noci z piatka na sobotu. Očkovanie proti novému druhu koronavírusu sa v Rakúsku, tak ako vo väčšine krajín EÚ, začína dnes. Prvé dávky dostane päť vysoko rizikových pacientov starších ako 80 rokov špeciálnej ambulancie v priestoroch Lekárskej univerzity vo Viedni. Rakúsko objednalo celkovo 18,5 milióna dávok vakcíny.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán dostal v piatok svoju prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu.  Na celom svete sa nechalo zaočkovať už viacero vrcholných politikov vrátane novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua či srbskej predsedníčky vlády Any Brnabičovej. Český premiér Andrej Babiš sa má dať zaočkovať dnes. Iní politici, ako napríklad rakúsky kancelár Sebastian Kurz či kanadský premiér Justin Trudeau, chcú s očkovaním počkať dovtedy, kým prídu na rad podľa stanoveného očkovacieho plánu.

Do Grécka dorazilo v piatok večer prvých 9750 dávok vakcíny proti novému koronavírusu. Očkovanie sa začne dnes v piatich aténskych nemocniciach - ako prví dostanú vakcínu zdravotníci a starší ľudia žijúci v ošetrovateľských domovoch. V Grécku hlásili v piatok 617 nových prípadov nákazy koronavírusom za 24 hodín a 50 ďalších úmrtí.

Do Talianska dorazila prvá várka vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 v piatok. Prvou osobou, ktorá bude v Taliansku zaočkovaná vakcínou od Pfizer-BioNTechu, sa má stať 29-ročná zdravotná sestra Claudia Aliverniniová, ktorá pracuje v rímskom Národnom ústave infekčných chorôb. Rím chce prvú fázu očkovania spustiť v polovici januára - ako prví sa zaočkujú medicínski pracovníci a obyvatelia domovov pre seniorov. Celkovo má byť vakcína v prvej fáze podaná 1,87 miliónom Talianom vrátane 15 tisíc lekárov a zdravotných sestier. Do septembra by chcela vláda zaočkovať väčšinu 60-miliónovej populácie krajiny. Očkovať by bude vakcínou spoločností Pfizer a BioNTech, pričom Taliansko sa spolieha aj na to, že sa čoskoro schváli aj vakcína americkej firmy Moderna. Taliansko od vypuknutia pandémie zaznamenalo zhruba dva milióny prípadov nákazy a viac ako 71.000 úmrtí.

Viac ako 600.000 obyvateľov Veľkej Británie už dostalo prvú dávku vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech od spustenia očkovacieho programu začiatkom decembra. tohto mesiaca. Krajina povolila očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech ako prvá krajina na svete. Británia si objednala celkovo 40 miliónov kusov vakcíny Pfizer. Očkovacie látky sa podávajú obyvateľom domovov sociálnych služieb, ľuďom vo veku 80 rokov a viac, a zdravotníckym a sociálnym pracovníkom prostredníctvom.

V celej Európe zaznamenali dosiaľ celkovo vyše 25 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Krajiny sveta zaznamenali od začiatku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 spolu vyše 79 miliónov prípadov nákazy.

V Británii nedávno zistili výskyt novej mutácie koronavírusu, ktorá sa podľa odborníkov šíri výrazne rýchlejšie. Infekcia však sa už prenikla do viacerých krajín - prípady novej mutácie sa už objavili v Juhoafrickej republike, Francúzsku či Nemecku. V piatok päť prípadov nákazy potvrdilo aj Japonsko.