“Moskva trenírkam neverí!”, vyplýva z prieskumu Levada centra
26 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Väčšina Rusov (78%) je informovaná o otrave Alexeja Navaľného. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Levada centrum, ktorý sa robil na vzorke 1617 respondentov telefonicky v dňoch 21. – 23. decembra 2020.


Podľa poslednej medializovanej verzie, ruského verejného činiteľa Alexeja Navaľného mali otráviť tak, že nervovo-paralytický plyn "Novičok" mu mali naniesť na trenírky.

Ako vidí karikaturista Jelkin prípad otravy cez trenírky. The Insider.


Prieskum ukázal, že vývoj týchto udalostí sleduje pozorne menej ako pätina populácie. Respondenti uvádzajú tri hlavné verzie toho, čo sa stalo: 30% z nich si myslí, že to, čo sa stalo, bola inscenácia samotného politika, 19% to považuje za provokáciu západných tajných služieb, 15% hovorí o pokuse úradov eliminovať politického oponenta.

Väčšina Rusov si je dnes vedomá otravy Navaľného: 17% opýtaných túto kauzu sleduje pozorne a až 61% z nich o tom "aspoň niečo počulo". Tieto čísla sa zároveň v posledných mesiacoch prakticky nezmenili.

Najinformovanejší boli čitatelia správ na internete. Respondenti menujú tri hlavné verzie toho, čo sa stalo. Tí, ktorí prípad sledujú pozorne, považujú otravu Navalného úradmi za hlavnú verziu. Názory na to, čo sa stalo, tiež výrazne závisia od veku respondentov, spôsobu získavania informácií a postoja k úradom. Zástupcovia staršej generácie, ktorí dostávajú správy v televízii a dôverujú televíznym správam, ako aj podporovatelia úradov, všeobecne považujú tento incident za inscenáciu a provokáciu Západu. U mladých ľudí, aktívnych používateľov  internetu a kritikov úradov je oveľa pravdepodobnejšia verzia, že z otravy budú viniť ruské úrady.

"Moskva nebude súčasťou pretekov v zbrojení", tvrdí šéf ruského generálneho štábu
Šéf ruského generálneho štábu prehlásil, že Moskva nemá v úmysle pripojiť sa k závodom v zbrojení a oveľa viac sa zaujíma o stabilizáciu sveta, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Marek Molnár