Microsoft vám zaručí „digitálnu nesmrteľnosť“
25 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič
Váš „virtuálny klon“ by mohol po vašej smrti nielen používať váš hlas, ale i presne napodobňovať váš spôsob komunikácie.Uvádza to portál Ecology.md.

Spoločnosť Microsoft si nechala patentovať technológiu na vytváranie četovacích robotov zosnulých ľudí. Podstatou myšlienky je zhromaždiť vzorky hlasu zosnulého človeka, fotografie, správy na sociálnych sieťach a ďalšie údaje, aby potom pozostalí mohli komunikovať s jeho digitalizovanou kópiou.  Četbot je počítačový program, ktorý simuluje ľudskú konverzáciu a na základe umelej inteligencie dokáže zodpovedať vybrané okruhy otázok.

Tento koncept je načrtnutý v dokumente „Budovanie konverzačného četbota pre konkrétnu osobu“ zverejnenom na webových stránkach amerického Úradu pre patenty a ochranné známky. Virtuálny klon, ako ho vytvorili špecialisti spoločnosti Microsoft, by mohol nielen reprodukovať hlas zosnulého, ale i presne napodobňovať jeho spôsob komunikácie.

Spoločnosť to chce dosiahnuť pomocou umelej inteligencie. Tá v posledných rokoch takmer dokonale zvládla rečové technológie. Vývoj uvedený v patente Microsoftu možno použiť aj na zlepšenie fungovania existujúcich hlasových asistentov. Ako napríklad Cortana v systéme Windows.

Vytvorenie „digitálnych dvojčiat“ zosnulých alebo žijúcich ľudí zároveň prináša určité riziká. Popularita takýchto technológií by mohla začať éru počítačovej kriminality súvisiacej s krádežami identity.

Spoločnosť Microsoft už urobila veľké pokroky vo vytváraní „konverzačnej umelej inteligencie“. V Číne spoločnosť vytvorila četbot Xiaoice. Je dokonca mimoriadne populárny. Správa sa ako 17-ročné dievča. Dáva emodži a vyjadruje súcit. Dokáže položiť hlúpu otázku a spomenúť si, čo jej bolo povedané predtým. „Subjekt“ Xiaoice má už viac ako pol miliardy „priateľov“. Spieva, kreslí, píše poéziu a dokonca zostavuje aktualizácie obchodných analýz. V lete sa projekt stal čisto nezávislou čínskou záležitosťou.