Platnosť zmluvy o odzbrojení vo februári končí, dočkáme sa jej predĺženia?
24 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Rusko opäť vyzvalo USA, aby predĺžili platnosť Zmluvy o strategickom znižovaní počtu zbraní (Nový START), ktorej platnosť vyprší vo februári. Rozhodnutie o ukončení dohody prijal jednostranne Biely dom, informuje portál RT.




Nový START je hlavným nástrojom regulujúcim ruský a americký jadrový arzenál. Bol však opakovane napadnutý prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý odmietol výzvy Moskvy na pokračovanie dohody po blížiacom sa konečnom dátume.

Nová výzva prichádza k 10. výročiu ratifikácie Nového STARTu Senátom USA. „Platnosť zmluvy vyprší 5. februára 2021. Návrh prezidenta Vladimira Putina na predĺženie jej platnosti z decembra 2019 o 5 rokov bez predbežných podmienok stále platí,“ uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva RF vo Washingtone.

"Rozšírenie poskytne Rusku a USA čas na nájdenie spoločnej reči v spôsoboch, ako prijať režim kontroly zbraní do dnešného bezpečnostného prostredia," uvádza sa vo vyhlásení ruského veľvyslanectva. Nový START bol podpísaný v roku 2010 v Prahe ako náhrada za prvú strategickú dohodu SALT 1, ktorej platnosť vypršala o dva roky neskôr. Pôvodne vyrokovaná SALT 2 nikdy nevstúpila do platnosti a rokovania o ďalšej verzií, SALT 3, dosiaľ neboli ukončené.

Putin opäť v Rusku politikom roka
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa diplomatov sa zmluve podarilo znížiť počet hlavíc o tretinu a za posledné desaťročie umožnila 328 kontrol na oboch stranách. „Vyzývame americkú stranu, aby využila to málo času, ktorý nám zostáva do 5. februára, na záchranu Nového STARTu v prospech našich dvoch krajín a celého sveta,“ uvádza sa v závere vyhlásenia.

Odpor prezidenta Trumpa proti Novému STARTu sa prvýkrát prejavil v roku 2017, keď Putinovi prostredníctvom telefonického hovoru povedal, že zmluva zvýhodňuje Rusko a je „jedným z niekoľkých zlých obchodov vyjednaných Obamovou administratívou“. Odvtedy ruský vodca niekoľkokrát verejne ponúkol USA rozšírenie „bez predbežných podmienok“, pričom všetky boli odmietnuté.

Nastupujúci americký prezident Joe Biden vyjadril svoju podporu zmluve, ale na podpísanie predĺženia zmluvy po nástupe do funkcie 20. januára by mu zostali len dva týždne.

Ruský vedec pracujúci na vakcíne vypadol zo 14 poschodia.....s bodnými ranami na tele
Polícia našla tento víkend ruského vedca pracujúceho na vakcíne proti koronavírusu mŕtveho. Záver vyšetrovania bol, že vypadol z budovy v Petrohrade, informuje portál Breitbart . Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Diana Zaťková